Gemeente Delfzijl

Nieuw sportbeleid gericht op samenwerking en krimp

Het college stemt in met de kadernota voor sportbeleid en legt deze ter vaststelling voor aan de gemeenteraad. De nota 'Sport en Bewegen: Samen meedoen in en voor Delfzijl 2008-2012' is mede gebaseerd op discussies en input die tijdens bijeenkomsten met vertegenwoordigers en betrokkenen op het gebied van sport en beweging en met de gemeenteraad zijn verkregen.

Voor de toekomst ziet de gemeente voor zichzelf een rol weggelegd als regisseur die een goed sportklimaat ondersteunt en stimuleert. Het initiatief en verantwoordelijkheid komt daarbij meer te liggen bij burgers, verengingen en bedrijven. Uitgangspunten hierbij zijn onder andere het streven naar sterke verenigingen die op eigen benen kunnen staan, meer samenwerking tussen sportverenigingen gezien het afnemende bevolkingsaantal. Het onderling versterken van kwaliteiten (onder andere accommodaties), inspelen op toenemende individualisering en nieuwe trends in de sport.

Extra aandacht wordt besteed aan het vergroten van de sportdeelname van jongeren en voor mensen met een minimum inkomen en ouderen. Ook worden op termijn de verhouding kosten en baten meer in evenwicht gebracht.