Onderzoek naar loopbaanperspectief politieke ambtdragers

26/11/2008 15:47

HSP Reclame en Communicatie BV

Wachtgeldlast omlaag en competenties waardevol inzetten

Certificering competenties verbetert loopbaanperspectief politieke ambtsdragers

HEDEL - Politiek bestuurders moeten zelf het voortouw nemen bij het regisseren van hun loopbaan. Door Elders Verworven Competenties (EVC) te laten certificeren en deze meer dan voorheen gericht in te zetten, vergroten zij hun kansen op de arbeidsmarkt. Bovendien zijn werkgevers die ervaring hebben met het in dienst nemen van (ex-)bestuurders enthousiast over hun inbreng. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het onderzoek dat IVA, beleidsonderzoek en advies uitvoerde mede op initiatief van P? Services Groep. De resultaten werden woensdag 26 november gepresenteerd tijdens het Wethouderscongres in het raadhuis van Hilversum.

Een politieke crisis of een vertrek om persoonlijke redenen. Steeds meer bestuurders krijgen ermee te maken en moeten op zoek naar een andere functie. Dit blijkt niet eenvoudig te zijn. Zo heeft slechts 31% van de afgetreden wethouders binnen twee jaar weer een betaalde baan. Dat is vervelend voor de betrokkene en het kost de maatschappij veel geld. Ter illustratie: de vijfentwintig grootste gemeenten van Nederland hebben samen een wachtgeldverplichting van 6,4 miljoen euro. Niet voor niets streeft het kabinet Balkenende IV ernaar om politieke ambtsdragers (burgemeesters, wethouders, gedeputeerden en Tweede Kamerleden) niet te lang in een wachtgeldregeling te houden.

Loopbaan managen

In samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en de Wethoudersvereniging liet P? Services Groep IVA, beleidsonderzoek en advies (onderdeel van de Universiteit van Tilburg) onderzoeken of het certificeren van Elders Verworven Competenties en de inzet van EVC-tools effect heeft op het loopbaanperspectief van deze groep. De onderzoekers constateerden dat er sprake kan zijn van een positief effect. Politiek bestuurders moeten zelf meer initiatief nemen bij het managen van hun loopbaan. Zij moeten al tijdens hun politieke activiteiten nadenken hoe zij ontwikkelde competenties later kunnen benutten op de arbeidsmarkt binnen en buiten de overheid.

Imago

Ook is het wenselijk dat het imago van (ex-)bestuurders op de arbeidsmarkt verbetert. Werkgevers hebben een vertekend en vooral negatief beeld van hun kwalificaties. Dat is opvallend, want uit het onderzoek blijkt juist dat werkgevers die (ex-)bestuurders in dienst hebben uitermate tevreden zijn over hun inzet. Politiek bestuurders hebben op hun beurt veel moeite om hun competenties aantoonbaar te maken. Het doorlopen van een EVC-procedure helpt hen om de competenties in beeld te brengen en die te benutten in sollicitatie- en functioneringsgesprekken en in hun verdere professionalisering.

Actieve bijdrage

Door invulling te geven aan de aanbevelingen uit het onderzoek neemt de wachtgeldlast af, verbetert het loopbaanperspectief van deze specifieke groep en kunnen werkgevers gebruik maken van de waardevolle competenties van (ex-)bestuurders.

P? Services Groep heeft al aangekondigd aan het vervolg een actieve bijdrage te willen leveren. Neem voor meer informatie contact op met P? Services Groep, telefoon 073 - 5039320.





http://www.posg.nl