Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


26 nov 2008

Grensoverschrijdende misdaad neemt toe

De georganiseerde misdaad in de grensgebieden wordt steeds internationaler, terwijl de politiediensten in de grensgebieden niet optimaal samenwerken. De oorzaak is vooral organisatorisch van aard. Dit is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek `Georganiseerde criminaliteit en strafrechtelijke samenwerking in de Nederlandse grensgebieden' van de Universiteit Tilburg.

In de grensgebieden zijn misdaadgroepen actief die aan beide kanten van de landsgrens synthetische drugs fabriceren, hennep telen, ramkraken en overvallen plegen, vrachtwagenladingen stelen en liquidaties uitvoeren. Vooral in het grensgebied van Nederland en België integreren deze groepen steeds verder. Ook is aan de Nederlandse landsgrens een uitgebreide infrastructuur ontstaan voor de handel in verdovende middelen. Het onderzoek geeft een wetenschappelijke onderbouwing aan vermoedens die in de praktijk al leefden.

Gebrekkige aanpak
De gebrekkige aanpak van de grensoverschrijdende misdaad heeft vooral organisatorische oorzaken. België, Duitsland en Nederland zijn het regelmatig oneens over de vraag welke vormen van criminaliteit voorrang moeten krijgen. Vooral Nederland krijgt verwijten. De buurlanden krijgen vaak te horen dat hun zaak hier geen prioriteit geeft. Ook verbaast het buitenland zich over het gebrek aan flexibiliteit bij de Nederlandse politie.

Opsporingsonderzoeken
Als gevolg van de eisen aan de bedrijfsmatigheid van de recherche, en strakke administratieve procedures, kan nauwelijks nog worden ingespeeld op onverwachte vragen. Wanneer de opsporingsonderzoeken eenmaal lopen gaat dit zonder al te grote problemen. De professionals kunnen prima met elkaar uit de voeten, en verschillen in strafwetgeving en opsporingsbevoegdheden, of taalproblemen, blijken veel minder spelbreker dan wordt gedacht.

Minister Ter Horst (BZK) liet dit onderzoek uitvoeren, omdat politie en justitie in de grensgebieden steeds meer te maken hebben met grensoverschrijdende criminaliteitsproblemen. Zij ziet de resultaten als een nuttige basis om de samenwerking te verbeteren en gaat prioriteiten, knelpunten en oplossingen bespreken met de korpsen in de grensregio's en de buurlanden.