Ministerie van Defensie

26-11-2008 13:26

BEHANDELING BEGROTING DEFENSIE BEGONNEN

Foto: AVDD

Afghanistan, de vervanging van de F-16 en de vergroting van transportcapaciteit. Dat waren vanmorgen de belangrijkste punten van de fracties in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de Defensiebegroting.

ChristenUnie
Joel Voordewind CU) pleitte voor deelname aan een Europees project om snel meer helikopters beschikbaar te hebben voor Uruzgan. Er zou dan geld moeten vrijkomen om heli's van Oost-Europese NAVO-partners geschikt te maken voor uitzending.

CDA
Het CDA steunt de inzet van meer onbemande vliegtuigen in Uruzgan, zoals het kabinet die voorstelt. Liever ziet woordvoerder Raymond Knops echter dat Nederland deze zogenoemde UAV's (Unmanned Aerial Vehicle) zelf koopt. âDe aanschaf is op de lange baan geschoven en nu moeten we voor veel geld gaan inhurenâ, oordeelde hij.

PVV
De PVV brak een lans voor de Koninklijke Marechaussee, door via een amendement 2,5 miljoen euro los te weken om de politie- en grenstaken van de marechaussee te ondersteunen.

PVDA
De PvdA wierp zich op als beschermer van de Veteranen. âDe nazorg dient permanent in de begroting te zijn opgenomen. Hulp aan oud-militairen in problemen draagt indirect bij aan de wervingâ, opperde Anglien Eijsink.

VVD
De VVD vindt dat er veel meer geld nodig is om de huidige ambities van het kabinet met Defensie te kunnen handhaven.

Morgenmiddag vanaf vijf uur komen minister Eimert van Middelkoop en staatssecretaris Jack de Vries aan het woord in hun eerste termijn om alle vragen te beantwoorden.