Bond van Nederlandse Architecten

Woensdag, 26 november 2008

Nederland krimpt: Architecten zien kansen voor cultuurhistorie, groen en recreatie in Friese dorpen

De Nederlandse bevolking krimpt. Ontwerplab Krimp biedt oplossingen: niet meer, maar creatief bouwen met oog voor regionale kwaliteiten. Afgelopen week presenteerden twee ontwerpteams plannen voor krimpende gemeenten in Friesland aan bestuurders en bewoners. Volgens de architecten liggen de kansen vooral in het versterken van het uitgestrekte landschap, de cultuurhistorische kenmerken zoals de terpen en het aantrekken van toerisme. De aanwezige wethouders en directeuren van woningbouwcorporaties zijn geïnspireerd door de gepresenteerde ideeën, maar geven aan dat de uitvoering niet eenvoudig zal zijn. Bouwen voor krimp vergt veel lef en geld.

In 2025 heeft meer dan de helft van de huidige 467 Nederlandse gemeenten minder inwoners dan nu. Ontwerplab Friesland richt zich op dorpen waar de gevolgen van krimp nu al merkbaar zijn: Holwerd en Lioessens in Dongeradeel en Sexbierum en Peins in Franekeradeel. Leegstaande woningen en de achteruitgang van noodzakelijke voorzieningen zijn de bewoners een doorn in het oog.

Twee ontwerpteams van architecten en stedenbouwkundigen hebben voor Ontwerplab Krimp de afgelopen maanden perspectiefrijke plannen ontwikkeld voor deze gemeenten.

Frankeradeel
Het ontwerpteam voor Frankeradeel onder leiding van Florian Boer ziet de oplossing enerzijds in het ontwikkelen van Het kleigebied langs de Waddenzee als recreatieve achtertuin voor de Randstad. Het gebied zou zich vooral moeten richten op grootschalige agrarische bedrijvigheid (met bijvoorbeeld energieteelt en innovatieve landbouw). De kleine kernen kunnen meer groen in het dorp halen en cultuurhistorische kenmerken benadrukken. Zo worden de typisch Friese terpen, waarop de dorpscentra met beeldbepalende kerktorens gelegen zijn, meer zichtbaar. Het idee om de oorspronkelijke Middelzee weer te laten onderlopen, waardoor de parochies als het ware uit het water verrijzen, heeft het team laten varen. Wat betreft het voorzieningenniveau kunnen de grotere kernen zich ontwikkelen tot zelfstandige dorpen die gezamenlijk het niveau op peil houden. Voor de kleinste kernen pleit het team voor een mobiele vloot met de terugkeer van de SRV-man, in gemoderniseerde vorm.

Wethouder Lieuwe Miedema in Franekeradeel: `De plannen zijn mooi, maar wie betaalt bijvoorbeeld het economisch verlies van land teruggeven aan natuur of water? We moeten dit in kleine stappen aanpakken en ons eerste belang ligt bij het creëren van draagvlak bij de bevolking.'

Dongeradeel
Het ontwerpteam onder leiding van Jan Kleine wil de Friese kustzone verbeteren en ontwikkelen als reactie op de stijgende zeespiegel. Ook zij zien landbouw als het kapitaal van de regio en maken daarin direct de koppeling met recreatie. Holwerd is het laatste dorp dat mensen tegenkomen op hun doorreis naar Ameland. Onder de titel Hotel Holwerd willen zij die bestaande toeristenstroom het dorp intrekken door bijvoorbeeld het verlengen van de pier tot in het dorp. Lioenssen heeft unieke dubbele erven. Deze kunnen bij uitstek dienen voor levensloopbestendige woningen. Ook de plaatselijke oude melkfabriek biedt kansen voor een multifunctioneel gebouw met woon-, zorg,- en toeristische voorzieningen. Architect Johan Sijtsma riep bovendien alle dorpsbewoners met plannen op contact te zoeken met het ontwerpteam voor hulp.

Wim Megens, corporatiedirecteur van corporatie Dongeradeel stemt daarmee in: `In deze dorpen heerst een enorme gemeenschapszin. Laten we vooral de bewoners zelf ook bij het proces betrekken.'

Parallel aan de ontwerpteams kwamen twintig studenten van de Academie voor Bouwkunst uit Groningen met concrete en aansprekende oplossingen voor dezelfde ontwerpopgave. Hun ideeën sloten naadloos aan op het pleidooi van de professionals.

Voorzitter stuurgroep Bouwen voor Krimp Jan van Dijk: `Hoewel krimp een landelijk probleem is, moeten de oplossingen gevonden worden in concrete ideeën op regionaal niveau. Ontwerplab Krimp is een pleidooi voor creatieve en kleinschalige oplossingen.'

Voor meer informatie, zie: www.bna.nl/bouwenvoorkrimp.