UMC Utrecht


Prijzen voor drie jonge onderzoekers

Het Rudolf Magnus Instituut voor Neurowetenschappen van het UMC Utrecht beloont vandaag drie jonge onderzoekers voor hun weten­ schappelijke prestaties. Hylke Blauw en Jan Veldink krijgen een prijs voor hun baanbrekende artikel in Lancet Neurology over de genetische risicofactoren van de spierziekte ALS. Marike Broekman wordt beloond voor voor haar proefschrift naar de mogelijkheden van gentherapie bij hersenziekten. Beide prijzen bestaan uit een oorkonde en een geldbedrag van 3.000 euro.

Hylke Blauw en Jan Veldink krijgen de Rudolf Magnus Onderzoeksprijs voor hun artikel in Lancet Neurology in april van dit jaar over de genetische risicofactoren van één van de meest ernstige en invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel, amyotrofische laterale sclerose (ALS). Het doel van het onderzoek is het bepalen van de rol van zogenaamde "copy-number variations" (CNVs) in het ontstaan en beloop van ALS. Deze CNV's zijn variaties tussen het aantal kopieën van genen.

In het artikel in Lancet Neurology laten de onderzoekers zien dat een groot aantal unieke CNV's voorkomen bij ALS-patiënten, die niet worden gezien bij gezonde controlepersonen. Dit is een belangrijke aanwijzing dat CNV's een rol spelen bij het ontstaan van ALS. Uiteindelijk kan het helpen bij het vinden van nieuwe medicijnen die het ziekteproces remmen.

Gentherapie
Neurochirurg in opleiding dr. Marike Broekman krijgt vandaag de De Kleyn en Magnus Prijs voor haar proefschrift naar de mogelijkheden van gentherapie bij hersenziekten, bijvoorbeeld bij snelgroeiende, kwaadaardige hersentumoren. Door het onderzoek is deze gentherapie een stapje dichterbij gekomen. Broekman promoveerde in juni 2006.

Voor gentherapie is het van belang om een therapeutisch relevante genafgifte in de hersenen te bereiken. Broekman onderzocht dit door gebruik te maken van verschillende niet-ziekmakende virussen. In gezonde proefdieren en in een proefdiermodel van hersenziekten (de zogenaamde lysomale stapelingsziekte in de GM1-gangliosidose muis) heeft zij laten zien dat therapeutische mogelijkheden dichterbij komen. Dit opent unieke en nieuwe kansen voor de toepassing van gentherapie als farmacologische behandeling bij hersenziekten.

De prijzen worden vandaag uitgereikt tijdens het jaarlijkse symposium van het Rudolf Magnus Instituut voor Neurowetenschappen. Dat is het onderzoeksinstituut op het terrein van preklinische en klinische neurowetenschappen van het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht.

Voor nadere informatie:
UMC Utrecht, In- en Externe Communicatie
Ilse van Wijk en Linda Minnen, tel. 088 7556371 of 7558580. Buiten kantooruren via 088-755 5555
woensdag 26 november 2008