Diligent belangrijkste leverancier van biobrandstof voor testvlucht

26/11/2008 16:13

Diligent Energy Systems

Het Nederlandse bedrijf Diligent Energy Systems is de belangrijkste leverancier van biobrandstof voor een testvlucht. Een Boeing 747 van Air New Zealand (ANZ) maakt op 3 december de eerste vlucht op brandstof gemaakt van olie uit zaden van de jatropha plant. Eerder dit jaar vloog een Boeing 747 van Virgin Atlantic op biobrandstof gemaakt van palmolie en kokosolie. Binnen vijf jaar wil Air New Zealand dat tien procent van alle gebruikte brandstof uit biobrandstof bestaat.

De Nieuw Zeelandse luchtvaartmaatschappij kiest voor biobrandstof gemaakt uit zaden van jatropha juist ten tijden dat andere biobrandstoffen steeds vaker bekritiseerd worden. De productie van ethanol bijvoorbeeld veroorzaakt een tekort aan maïs en zorgt voor hogere voedselprijzen. De productie van andere biobrandstoffen draagt bij aan ontbossing en opwarming van de aarde. De olie uit jatropha daarentegen - geproduceerd in Tanzania- levert duurzaam en maatschappelijk verantwoord geproduceerde energie. Het behoort dan ook tot de tweede generatie biobrandstoffen.

De drie uur durende testvlucht vindt plaats in nauwe samenwerking met zowel Boeing als motorenfabrikant Rolls-Royce. Air New Zealand kiest voor samenwerking met Diligent Engery Systems omdat dit bedrijf zowel maatschappelijk verantwoord als milieuvriendelijk biobrandstof produceert. Captain David Morgan, general manager van ANZ, zegt: 'Een bezoek aan Diligent in Tanzania maakte duidelijk dat de Tanzaniaanse zelfstandige boeren profiteren van de opbrengst van jatropha en dat olie uit jatropha geen gevaar oplevert voor de voedselproductie.'

Ruud van Eck, directeur van Diligent Energy Systems, legt uit: 'De lokale boeren verbouwen jatropha bijvoorbeeld als heg rond hun velden of soms tussen andere voedselgewassen in. Zij kunnen de zaden van de jatropha verkopen aan Diligent voor een gegarandeerde minimumprijs. Bovendien geeft Diligent hen advies over de verbouw van de plant. De jatropha plant heeft weinig aandacht of verzorging nodig. De opbrengsten zijn voor de boeren een welkome bron van inkomsten. In het Diligent model concurreert jatropha niet met de voedselproductie, noch worden bossen gekapt.'

ANZ verwacht geen problemen tijdens de testvlucht. De kwaliteit van de biobrandstof uit jatropha is reeds bewezen tijdens uitgebreide testen door Rolls-Royce. Captain Morgan zal aan boord zijn van de eerste vlucht die op 3 december om 09.00 uur vertrekt vanuit Auckland.





http://www.diligent-tanzania.com