Ziekenhuis St. Jansdal Harderwijk


Persberichten St Jansdal

Opening polikliniek Dronten (26-11-2008)

St Jansdal wil vooral belang van patiënten dienen

Op dinsdagmorgen 25 november 2008 heeft een laatste overleg plaatsgevonden tussen Achmea, IJsselmeerziekenhuizen en St Jansdal. Inzet van het overleg was om definitieve helderheid te krijgen over de keuze die de IJsselmeerziekenhuizen moesten maken. St Jansdal was als één van de overgebleven partijen in de race voor een warme doorstart. Het door St Jansdal ontwikkelde plan had de instemming van Achmea en maakte een warme doorstart voor de IJsselmeerziekenhuizen mogelijk. De IJsselmeerziekenhuizen hebben echter uiteindelijk aangegeven niet voor St Jansdal te willen kiezen, en de onzekere route van surseance in te gaan, hopend op een daarmee voor hen betere en meer passende uitkomst.

St Jansdal is zeer teleurgesteld over de uitkomst. Wij hadden graag, samen met de IJsselmeerziekenhuizen, gebouwd aan een nieuwe toekomst, tot wederzijds voordeel, met het belang van de patiënt voorop gesteld. Die kans wordt ons niet gegeven.

Wij maken ons ernstig zorgen over de continuïteit van de patiëntenzorg in Flevoland en vinden het nauwelijks voorstelbaar dat dit kennelijk onvoldoende gewicht in de schaal heeft gelegd bij de besluitvorming over de toekomst.

St Jansdal is een ziekenhuis dat in de afgelopen jaren sterk is gegroeid, en op het gebied van financiën en kwaliteit tot de top van Nederland behoort. In 2007 groeide de omzet van ons ziekenhuis met 13%. In de eerste helft van 2008 hebben we een groei in patiënten gezien van meer dan 6%, overwegend vanuit Flevoland. Door de OK sluiting in Lelystad is die groei verder toegenomen, tot gemiddeld 15% extra patiënten, voor sommige specialismen ligt dit fors hoger.

Onze organisatie heeft zich in de afgelopen acht weken tot het uiterste ingespannen deze extra patiëntenstroom goed op te vangen, en we zijn daar goed in geslaagd. Het heeft echter een enorme inzet gevraagd van medewerkers en medisch specialisten. Er was weinig tijd voor vrije dagen, veel overuren zijn gemaakt, zaterdagen en avonden zijn ingezet voor extra OK programmaâs. Los van de uiteindelijk uitkomst met betrekking tot de surseance in Lelystad, zal het nog zeker vier, mogelijk zes maanden duren voor de OKâs in Lelystad technisch voldoen aan de eisen. Dat betekent dat gedurende die periode de extra patiëntenstroom naar ons ziekenhuis zal aanhouden. Wij hebben daarom besloten onze eigen capaciteit in de komende periode structureel uit te breiden. Wij kunnen niet langer van ons huidige personeelsbestand vragen dit er allemaal maar even bij te doen.

Het aantrekken van nieuw gespecialiseerd personeel en nieuwe medisch specialisten doe je niet voor een periode van zes maanden. Dat betekent dat wij de huidige patiëntenomvang, zoals die thans door ons ziekenhuis wordt opgevangen, ook in de toekomst wensen vast te houden.

Een en ander heeft geleid tot het besluit om een nieuwe buitenpolikliniek in Dronten te openen. Vrijwel al onze specialismen zullen daar spreekuur gaan draaien, en deze poli zal worden voorzien van röntgenfaciliteiten, functieonderzoek, laboratoriumfaciliteiten en een aantal poliklinische behandelkamers. De verwachte openingsdatum is maart 2009. We zullen starten op een tijdelijke locatie, maar hopen binnen een aantal jaren nieuwbouw te betrekken. De definitieve locatie zal in overleg met de gemeente Dronten worden bepaald. Op dat moment willen wij bezien of de polikliniek kan worden uitgebreid met een dagkliniek. Aankomend weekend zullen wij onze wervingscampagne voor extra personeel starten. Gelet op onze nieuwe vestiging in Dronten, zullen wij met name personeel uit Flevoland uitnodigen te solliciteren.

Wij willen ook in de toekomst een goede buur en samenwerkingspartner blijven voor de IJsselmeerziekenhuizen. Wij willen echter vooral het belang van de patiënten dienen. Wij weten dat zeer veel patiënten uit Flevoland ons ziekenhuis hebben leren kennen als een betrouwbare zorgverlener. Wij weten dat zij de vestiging van een polikliniek en dagziekenhuis in Dronten positief zullen waarderen.
---