Gemeente Oldenzaal


Actueel nieuws

Overeenstemming aankoop voormalige aspergekwekerij en bedrijfspanden in Oldenzaal Centraal

gepubliceerd op : 26-11-2008

De gemeente heeft met Jufferbeek BV overeenstemming bereikt over de aankoop van de voormalige aspergekwekerij van Bartelink aan de Hengelosestraat, het voormalige Oltri-pand aan de Parallelstraat en het voormalige Aran-pand aan de Helmichstraat.

Deze aankoop van in totaal 12 ha met diverse (bedrijfs-)opstallen vindt plaats in het kader van (toekomstige) stedenbouwkundige ontwikkelingen, zoals Oldenzaal Centraal. De overeenkomst tussen de gemeente en Jufferbeek BV is aangegaan onder voorwaarde van het ter beschikking stellen van krediet door de gemeenteraad.

Het aangekochte onroerend goed is gelegen binnen het ontwikkelingsgebied van de Structuurvisie van de gemeente en maakt deel uit van het Bedrijvigheidsplan en het Masterplan Oldenzaal Centraal. Met deze aankoop geeft de gemeente uitvoering aan het beleid van actieve grondpolitiek. Het tijdig aankopen van onroerend goed maakt de gemeente flexibeler in de mogelijke planuitvoering van de (deel-)gebieden. Daarnaast komt de planregie meer in handen van de gemeente. De aankoop in het gebied Oldenzaal Centraal is een belangrijk signaal in de voortgang van dit project.

Trebbe Projecten en Bouwfonds Projecten, vennoten van Jufferbeek BV, krijgen een bouwclaim in genoemde gebieden. Indien hier een nieuw bestemmingsplan met ontwikkelmogelijkheden van kracht wordt en het gebied bouwrijp is gemaakt, is de gemeente verplicht kavels aan deze bedrijven aan te bieden tegen marktconforme uitgifteprijzen. Deze bedrijven verplichten zich de kavels aan te kopen en de gewenste bestemming te realiseren. De looptijd van de bouwclaim is voor een periode van maximaal vijftien jaar.