FloraHolland


Bolbloemenbericht week 47

FLORAHOLLAND (26 november 2008) - Zowel het aanbod als de prijsvorming van de bolbloemen steeg fractioneel ten opzichte van vorige week. Bijna 26 miljoen bolbloemen passeerden de veilingklokken en FloraHolland Connect en daar werd gemiddeld EUR 0,32 voor betaald. Het contrast met vorig jaar is fors te noemen. Toen werden ruim 6 procent meer bolbloemen aangevoerd en lag de prijs 3 centen lager. Wat dat betreft is de markt dus een stukje meer in balans gekomen. Al blijft het zuur dat dat vooral is veroorzaakt door het wegvallen van aanbod. In dat opzicht is de ontwikkeling van deze week positiever. Want meer aanvoer en dan toch een betere gemiddelde prijs: dat is een tendens waar we het voor willen doen. Er is sprake van een merkbare verandering in de afzetmarkt op met name Engeland. Steeds meer producenten en exporteurs richten zich op wat de `Eurotrade-zone' wordt genoemd, als gevolg van het in elkaar gaan van de Engelse markt door de kredietcrisis en sterke devaluatie van de Pond. Voor de komende week is het te hopen dat er niet teveel sneeuw valt in Europa en dat Sinterklaas ook de sierteelt een plezier gaat doen. Het flink verwennen van de agrarische ondernemers door middel van bijvoorbeeld een massale run op de Bloemencadeaubon, is een mooie suggestie voor de Goedheiligman. Ter inspiratie alvast voor hem: "In plaats van een dure wintersport of kostbare Nintendo, geeft de Sint u dit keer maar eens een Bloemenbon cadeau. Geen kans op gebroken benen of ongezellig op de bank. En dankzij deze bloemenpracht gegarandeerd geen stank".

Tulpen:
Een kleine 10 procent aanbodtoename leidde tot een aanvoer van 7,2 miljoen tulpen. Die maakten gemiddeld EUR 0,21 en dat was weer 2 centen beter dan de week ervoor. Een beste ontwikkeling. De 20 procent lagere aanvoer dan vorig seizoen is een onveranderd groot verschil en het feit dat de prijs desondanks maar één cent beter is, valt wellicht wat tegen. Het is echter gemiddeld een goede prijs om de verkoop erop te houden. Want te duur in het begin heeft altijd een negatieve weerslag op termijn.

FloraHolland vestiging Aalsmeer noteerde deze week een tekort aan tulpen ten opzicht van vorig jaar. Het scheelde 500.000 stuks. De gemiddelde prijs kwam deze week 2 centen hoger dan vorig jaar. Het totale assortiment doet hier aan mee, met de uitzondering van de `Yokohama' die, wanneer het gewicht onder de 30 gram komt, behoorlijk wegzakte. De `nieuwe oogst' van Hollandse bodem doet ook al weer aardig mee in de aanvoer. De prijs en kwaliteit zien er heel goed uit. De duurste tulp was deze week `Double Price' die tot EUR 0,56 ging.

FloraHolland vestiging Rijnsburg ziet de aantallen van de tulpen snel oplopen. Er werden 2,8 miljoen stelen op de Rijnsburgse klok aangevoerd. Wel zijn de aantallen afgenomen ten opzichte van vorig jaar, hoofdzakelijk veroorzaakt door stoppers in de ijstulpen. De prijs was nu redelijk stabiel waarbij de gemiddelde prijs uitkwam op EUR 0,20. Dit was ook de prijs van maandag en vrijdag. Het assortiment breidt nu snel uit.

Ondanks dat we midden in de `Grune Woche' zitten, een periode waarin de handel zich concentreert op de verkoop van kerstgroen, vinden de tulpen gretig aftrek op de klok van FloraHolland vestiging Naaldwijk. De 650.000 stelen werden gemiddeld voor EUR 0,194 verkocht. Dat was een bijna een hele cent meer dan dezelfde week vorig jaar. Dit wordt mede veroorzaakt door de 50.000 stelen die minder worden aangevoerd. Langzaamaan maken de ijstulpen en de zuidelijk halfrond tulpen plaats voor de nieuwe oogst. Uitschieters van EUR 0,62 voor Franse cultivars en prijzen boven de EUR 0,30 voor `Yellow Flight' en `Strong Gold', zijn ontwikkelingen die hoopgevend zijn in deze donkere economische periode.

Lelies:
Er is sprake van een forse verandering van de markt. De aanvoer lag over de gehele linie lager dan vorige week. Het deed de prijsvorming goed. Alle lelies werden gemiddeld weer een paar centen beter betaald met uitzondering van de Oriëntals. Die bleven stabiel op EUR 0,66. De Longiflorum, Aziaten en LA-hybriden stegen concernbreed naar gemiddelde prijzen van respectievelijk EUR 0,40, EUR 0,34 en EUR 0,32. Dat die prijzen gemiddeld een dubbeltje (!) hoger liggen dan vorig jaar spreekt tot de verbeelding en maakt duidelijk dat het herstel inmiddels is ingezet. De aanvoerdaling in de dubbele cijfers is daarvan een belangrijke reden.

FloraHolland vestiging Aalsmeer zag bij de aanvoer van Oriëntal wederom een lagere aanvoer dan verleden jaar met ongeveer 40 procent krimp. Dit komt de prijsvorming weer ten goede. Gemiddeld lag de prijs deze week tussen EUR 0,65 en EUR 0,73. Verleden jaar daalde de gemiddelde prijs deze week nog naar EUR 0,40. Wit werd over het algemeen beter gewaardeerd dan roze, zeker naar het einde van de week. Het was opvallend dat vooral de lichtere sorteringen over het algemeen goed werden betaald. Longiflorum kende ongeveer 20 procent minder aanvoer dan verleden jaar. De gemiddelde prijzen liggen deze week rond de 4 dubbeltjes en verleden jaar een dubbeltje lager. De groep LA/Aziaat verkende bij 35 procent minder aanvoer voorzichtig de weg naar verder herstel. De gemiddelde prijzen kwamen deze week richting de EUR 0,36 uit en ook dat is een dubbeltje beter dan vorig seizoen. Wit, geel en crème hebben het over het algemeen het moeilijkst in de prijsvorming. Rood en oranje worden over het algemeen het best betaald.

Op vestiging Rijnsburg was het aanbod lelies een stuk minder in vergelijking met de voorbije weken. Het aanbod bedroeg 1 miljoen stelen met een middenprijs die sinds lange tijd (ruim) boven de 4 dubbeltjes uitkwam. Met name de Aziatische hybriden werden fors minder aangevoerd, maar dat resulteerde wel in een middenprijsstijging van 2 cent naar EUR 0,29. Longiflorum steeg met EUR 0,05 het meest in middenprijs. De `White Heaven' bracht gemiddeld EUR 0,39 op. De enige groep met een daling in middenprijs waren de Oriëntal-hybriden. Met een middenprijs van EUR 0,67 werd er EUR 0,02 minder betaald dan vorige week. Bij de LA-hybriden was: `Salmon Classic' goed voor een kwart van de aanvoer en bracht een kwartje op. Best betaalde cultivar was: `Original Love' met EUR 0,63.

Amaryllissen:
De amaryllisaanvoer steeg door met 10 procent tot 1,6 miljoen stuks. Een mooie gematigde groei in deze seizoenstart. De gemiddelde prijs verbeterde desondanks met een stuiver tot EUR 0,87 en dat is een klein centje minder dan vorig jaar. Toen werden er overigens een fractie minder stelen aangevoerd en dat is opvallend. FloraHolland vestiging Aalsmeer noteerde een aanvoer van amaryllis die deze week weer behoorlijk hoger was dan verleden jaar. In stuks betekende dat een groei van 6 procent. Ondanks de grotere aanvoer blijft de prijsvorming redelijk goed en naar het einde van de week liep de gemiddelde prijs zelfs verder op. Maandag lag de gemiddelde prijs op EUR 0,85 en vrijdag was deze opgelopen naar EUR 1,01.
FloraHolland vestiging Rijnsburg noteerde bijna 500.000 amaryllissen voor de klok in week 47. De middenprijs ten opzichte van week 46 ligt 3 cent hoger op EUR 0,91. `Red Lion' lag op een middenprijs van EUR 0,76. `Challenger', `Double Roma' en `Popov' lagen rond een gemiddelde prijs van EUR 1,75.

Irissen:
De irisaanvoer steeg met 18 procent te fors en de prijs daalde als gevolg daarvan naar EUR 0,09. Dat was 2,5 eurocent minder in een week. FloraHolland vestiging Aalsmeer noteerde redelijke aantallen met een matige prijsvorming. De witte en gele cultivars, alsmede de `Professor Blaauw', konden aardig aan de prijs blijven tot boven de 2 kwartjes.

Calla's:
De Calla-aanvoer steeg tot 1,1 miljoen stuks. De kleinbloemige noteerden bijna 1 miljoen stelen die gemiddeld EUR 0,43 deden. Een stuiver lager dan vorige week. FloraHolland vestiging Aalsmeer zag de Aethiopica's einde van de week een stuk goedkoper worden. De kleinbloemige waren stevig aan de prijs tot 0,90 euro cent voor de eerste lengtes. FloraHolland vestiging Rijnsburg kende een vergelijkbaar aanbod met vorige week. De middenprijs daalde echter met 3 cent. Het verschil in middenprijs met week 47 vorig jaar was maar liefst EUR 0,15, maar daarbij moet worden vermeld dat het aanbod dit jaar tweemaal zo hoog was. `Chrystal Blush' met EUR 0,46 en gemengd EUR 0,29 vormden de grootste groep bij de kleurtjes. Bij de Aethiopica's werd: `Avelanche' met EUR 0,83 het best betaald.

Overige bolbloemen:
De aanvoer van Ranonkels stijgt hard met 60 procent tot 240.000 stuks en ligt daarmee op hetzelfde niveau als vorig jaar. De prijs was met EUR 0,18 gemiddeld 2 centen lager dan vorige week én vorig jaar. De aanvoer van Ornithogalum daalde naar 860.000 stelen bij een prijs van gemiddeld EUR 0,16. Dat was fors beter dan vorige week. Anemonen stegen met 35 procent wederom fors in aanvoer tot concernbreed 700.000 stuks voor gemiddeld EUR 0,13. Die stabiele prijs was een mooie prestatie gezien de toename van aanbod en het feit dat het ook een cent beter is dan vorig seizoen is netjes. De aanvoer van importanemonen neemt toe, maar de prijzen zijn nog niet echt goed, omdat de eerste anemonen vaak nog niet de mooiste zijn.