Ministerie van Buitenlandse Zaken

Timmermans opent manifestatie `200 jaar Prix de Rome in Nederland'

26 nov 2008 | Staatssecretaris Timmermans heeft dinsdagavond de manifestatie `200 jaar Prix de Rome' geopend. Hij overhandigde daartoe het eerste exemplaar van de jubileumpublicatie aan Prins Charles Napoléon, een nazaat van Lodewijk Napoleon, die de kunstprijs in Nederland destijds introduceerde.
Kunstfoto van kind op hoofd van man aan de kust Foto: Viviane Sassen (D.N.A. - 2007 -
Courtesy Motive Gallery, Amsterdam)

`Kunst fungeert als spiegel om jezelf te ontdekken en te herontdekken.' Dit zei Timmermans (Europese Zaken en Internationaal Cultuurbeleid) tijdens de opening van de Prix de Rome-viering. `Internationale culturele uitwisseling draagt bij aan een dynamische samenleving en het is deze dynamiek die onze huidige samenleving hard nodig heeft.'

Prix de Rome is de oudste en meest genereuze `staats'-prijs voor talentvolle kunstenaars en architecten, bedoeld om kunstenaars de kans te geven om vier jaar in Rome te werken.

Timmermans noemde het als taak van de overheid om condities te scheppen voor optimale bewegingsruimte opdat `in deze vrijheid kunstenaars de mogelijkheid hebben hun doelen te verwezenlijken en hun talenten tot volle wasdom te laten komen'. Timmermans roemde de Prix de Rome als prachtige stimulans voor artistieke vrijheid en culturele uitwisseling.

De historie van deze prestigieuze prijs gaat terug tot 1666, toen Lodewijk de XIV deze in Frankrijk instelde. Nadat Lodewijk Napoleon vervolgens de prijs in 1806 in Nederland introduceerde, werd de organisatie van de prijs in 1870 ondergebracht bij de Rijksacademie. Tegenwoordig bedraagt de prijs 45.000 euro.

Het jubileum wordt gevierd met een acht maanden durende manifestatie, bestaande uit een publicatie, een televisiedocumentaire, een tentoonstelling in de Kunsthal in Rotterdam en een lezingenreeks over de geschiedenis van deze prestigieuze prijs.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl