Friese waterschappen

spuittechnieken en Wingssprayer in Munnekezijl

Grote opkomst bij demonstratie spuittechnieken en Wingssprayer in Munnekezijl

woensdag, 26 november 2008

Logo's

Zo'n 50 Friese akkerbouwers en loonwerkers waren op 25 november aanwezig bij een demonstratiebijeenkomst op Proefboerderij Kollumerwaard in Munnekezijl. De aanwezigen konden de Wingssprayer (vernieuwde sleepdoek) in werking zien. Daarnaast konden de aanwezigen door middel van een live verbinding via internet vragen stellen aan een collega uit Zeeuws-Vlaanderen die de Wingssprayer sinds vier jaar gebruikt.

Foto van demonstratie spuittechnieken

Tijdens de bijeenkomst werd de Wingssprayer gedemonstreerd. De sprayer zorgt ervoor dat minder gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater komen, doordat de bestrijdingsmiddelen minder snel verwaaien. Met behulp van watergevoelig papier lieten DLV Plant-adviseurs het spuitbeeld en de drift van de Wingssprayer en andere bespuitingen zien. De betere bedekking en verminderde drift van de Wingssprayer waren duidelijk te zien.

Daarnaast zorgde CLM met behulp van een webcam en een beamer voor een live verbinding met akkerbouwer De Koeijer uit Zeeuws-Vlaanderen. De aanwezigen konden direct hun vragen stellen over de Wingssprayer.

CLM en DLV Plant organiseerden deze bijeenkomst in opdracht van Wetterskip Fryslân. Dagelijks Bestuurslid Roel de Jong benadrukte tijdens de opening dat Wetterskip Fryslân het gebruik van de Wingssprayer wil stimuleren. Hiervoor organiseert Wetterskip Fryslân een aantal pilots in Fryslân. Telers die de Wingssprayer willen aanschaffen krijgen dan ondersteuning van het waterschap. De resultaten worden gemeten.

Na afloop van deze geslaagde bijeenkomst gaven twee telers aan belangstelling te hebben voor deelname aan een de pilot met de Wingssprayer. Andere geïnteresseerden kunnen zich melden bij Anton Pothaar van Wetterskip Fryslân (apothaar@wetterskipfryslan.nl).