FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten dreigt AH met acties bij distributiecentra voor goede cao

Als Albert Heijn voor komende vrijdag 16:00 uur niet ingaat op eisen van FNV Bondgenoten voor een betere cao voor de werknemers van de distributiecentra, dan starten daar volgende week stakingen. Delen van het land krijgen dan te maken met lege Albert Heijns.

Bestuurder Lex Makkinje van FNV Bondgenoten: "Ik zou het heel vervelend vinden om zo vlak voor Sinterklaas in een Albert Heijn met lege schappen te staan. Ik kan me niet voorstellen dat AH dat z'n klant wil aandoen. En dat hoeft ook niet: ze kunnen met ons een goede cao afsluiten".

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de werknemers van de distributiecentra van Albert Heijn liepen vorige week vast. De voorstellen die Albert Heijn op tafel legt om het ouderenbeleid uit te kleden, vallen bij FNV Bondgenoten niet in goede aarde. De bond wil dat AH die voorstellen eerst van tafel haalt. Volgens de bond zijn er belangrijkere issues als werkdruk, veiligheid en de beloning van jongere werknemers.

Albert Heijn wil een aantal ontziemaatregelen voor oudere werknemers drastisch uitkleden. Zo wil AH de leeftijd dat werknemers geen nachtdiensten meer hoeven te draaien verhogen van 50 naar 55 jaar. Volgens bestuurder Lex Makkinje van FNV Bondgenoten schiet AH hier volledig zijn doel mee voorbij: "Die maatregelen zijn niet voor niets ooit ingevoerd. Werken bij een DC is vreselijk zwaar. Die jongens lopen elke dag een paar ton op en neer te sjouwen. Als je wilt dat ze een beetje gezond hun pensioen halen, moet je daar maatregelen voor afspreken. Levensfasebewust personeelsbeleid, noemen we dat".

De bond wil de ontziemaatregelen behouden. "Niet eens zozeer voor de ouderen", zegt Makkinje. "Maar juist voor de jongeren. Voor hen gaan de uitgeklede maatregelen gelden. Zij kunnen straks langer doorwerken in de nachtdienst, zonder toeslagen en zonder rustdagen, als het aan AH ligt".

FNV Bondgenoten wil het ook graag hebben over de werkdruk. Makkinje: "De werkdruk rijst de pan uit en de veiligheid neemt af. Laten we het daar eens over hebben". Ook wil de bond dat de jeugdschalen worden geschrapt. "Geen jongere wil meer in een DC werken, omdat het zwaar werk is en slecht betaald. Door ze volwassen te belonen, maak je een baan in een DC weet wat aantrekkelijker".

Albert Heijn heeft zes distributiecentra in het hele land die de in totaal zo'n 800 supermarkten bevoorraden. Bij de distributiecentra werken 3300 mensen en 1500 uitzendkrachten.