Gemeente Best

Terugdringen verkeer Hoofdstraat

26-11-2008

Tijdens de afgelopen vakantieperiode is de Hoofdstraat heringericht met als doel om deze minder aantrekkelijk te maken voor het doorgaande verkeer. Zodoende is er een winkelstraat gecreëerd en hebben voetgangers en het winkelende publiek meer vrijheid gekregen.

Naar aanleiding van uitkomsten van een verkeersonderzoek is gekozen voor een verkeersluwe inrichting van de Hoofdstraat en omliggende wegen. Dit betekent dat er wel auto's kunnen rijden, maar dat deze "te gast" zijn.

Om het bovenstaande te realiseren zijn in de Hoofdstraat de volgende maatregelen getroffen:


* Het gebied is ingericht als 30 km-zone. In een later stadium, na de uitvoering van het centrumplan, zal de wegbreedte nog versmald worden.

* De snelheid in de Hoofdstraat wordt gecontroleerd door middel van een aantal snelheidscontrolelussen. Deze zijn op een aantal plaatsen in de straat aangebracht en aangesloten op de verkeersregelinstallatie. Bij overschrijding van de maximaal toegestane snelheid wordt de automobilist gedwongen te stoppen voor het rode licht van de verkeersregelinstallatie.
* Bij alle kruisingen zijn snelheidsremmende maatregelen aangebracht in de vorm van zogenaamde `punaises'.

* Alle verkeer van rechts heeft in de Hoofdstraat voortaan voorrang. Hierdoor verminderd de snelheid van het verkeer in deze straat.
* In de Hoofdstraat zijn ruimere parkeervoorzieningen gecreëerd met manoeuvreer stroken achter de parkeerplaatsen.
* De nieuwe inrichting is rolstoel- en wandelwagenvriendelijk. De hinderlijke hoogteverschillen zijn tijdens de herinrichting verwijderd.

* Op een aantal plaatsen is de rijbaanbreedte versmald. Hierdoor is meer ruimte voor voetgangers gecreëerd.

* In overleg met de ANWB zal ook de bewegwijzering worden aangepast. Via de borden zal het doorgaande verkeer naar Oirschot via de ringweg worden geleid.

Alle bovenstaande maatregelen hebben ervoor gezorgd dat het voor het doorgaande verkeer (ca. 40% van het huidige verkeer) minder aantrekkelijk is om via de Hoofdstraat te rijden. Dit verkeer zal nu eerder gebruik maken van alternatieve routes, zoals de Ringweg.
---