SGP


26 - 11 - 08 | Actie voor Eritrese christenen Actie voor Eritrese christenen

SGP-kamerlid Van der Staaij heeft het opnieuw opgenomen voor de vervolgde christenen in Eritrea. Samen met kamerleden van VVD, CDA en CU heeft hij minister Verhagen van Buitenlandse Zaken gevraagd om in internationaal verband actie te ondernemen. Hulporganisatie Open Doors meldde eerder deze week dat er de laatste weken minstens 110 christenen zijn opgepakt in Eritrea. Er zou zelfs sprake zijn van een specifiek voor christenen bestemd concentratiekamp. Al jaren worden christenen onderdrukt en vervolgd in het overwegend islamitische Eritrea. Zo'n 2000 christenen worden op dit moment vastgehouden, vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Acties om iets voor hen te betekenen hebben alleen effect als er internationaal wordt samengewerkt. Van der Staaij wil dat Nederland daarbij het voortouw neemt.

________________________________________

Schriftelijke vragen van het lid Van der Staaij (SGP), Van Baalen (VVD), Voordewind (CU) en Haverkamp (CDA) aan de minister van Buitenlandse zaken over het oppakken van 110 christenen in Eritrea 26-11-2008


- Heeft u kennis genomen van de arrestatie van tenminste 110 christenen door de Eritrese overheid?

- Kunt u verklaren wat de aanleiding is voor deze golf van arrestaties? Deelt u de verwachting, dat de arrestaties waarschijnlijk voorlopig door zullen gaan?

- Is bekend waar deze christenen inmiddels zijn ondergebracht? Is er inderdaad een specifiek militair concentratiekamp (Mitirekamp) ingericht specifiek voor christenen; een kamp dat berucht is vanwege de extreme hitte?

- Is het bericht juist, dat er thans minstens 2000 christenen in Eritrea worden vastgehouden op politiebureaus, in containers, militaire opleidingskampen en gevangenissen?

- Op welke wijze heeft u in de afgelopen periode, eventueel middels internationale gremia, de slechte en zorgelijke positie van christenen in Eritrea aan de orde gesteld bij de betreffende autoriteiten? Welke resultaten heeft dit opgeleverd? Betoont Eritrea zich enigszins gevoelig voor internationale kritiek hieromtrent? In hoeverre heeft de positie van godsdienstige minderheden in Eritrea thans de aandacht van de EU? Kan deze aandacht verder geïntensiveerd worden? Wilt u dit in Europees verband bevorderen?

- Bent u bereid â zo mogelijk ook in internationaal verband â om de nu aangeduide casus te benutten als handvat om opnieuw de godsdienstvrijheid van religieuze minderheden aan de orde te stellen bij de Eritrese autoriteiten? Zo ja, op welke wijze en op welke termijn?