CSO Adviesbureau stoot softwareontwikkeling af

26/11/2008 17:43

CSO Adviesbureau voor Milieu, Ruimte en Water

P E R S B E R I C H T

BUNNIK, 26 NOVEMBER 2008

CSO Adviesbureau voor Milieu, Ruimte en Water heeft zijn activiteiten op het gebied van softwareontwikkeling, inclusief de bestaande softwareproducten, de bijbehorende relatiebestanden en de openstaande facturen, overgedragen aan het bedrijf Nazca IT Solutions. De overdracht van deze activiteit is onderdeel van een verdergaande herstructurering van Karnel Environmental Services BV, het moederbedrijf van CSO.

Kerntaak van Karnel Environmental Services, waartoe behalve CSO ook veldwerk-bedrijf Sialtech, Milfac Afvalwatertechnologie en Avensa KAM-advies behoren, is milieuonderzoek en -advisering. De ontwikkeling en verkoop van software valt in beginsel buiten deze scope. Het afstoten, c.q. verzelfstandigen, van softwareactiviteiten, is een ontwikkeling die al enige tijd binnen de gehele bedrijfstak van de milieuadvisering gaande is.

Het nieuwe bedrijf Nazca IT Solutions maakt geen deel uit van de holding Karnel, maar staat volledig zelfstandig in de markt. Eigenaar van dit nieuwe bedrijf, dat onder de handelsnaam Nazca-i zal gaan opereren, is C.J.J.H. Schouten Beheer BV. Gelijk met de overdracht van de softwareactiviteit heeft de holding Karnel zijn eigen aandelen van C.J.J.H. Schouten Beheer teruggekocht. Daarmee is M.C. Rang Beheer B.V. de enige aandeelhouder van Karnel geworden.

De overdracht van aandelen en softwareactiviteiten, die op 21 november jl. is geëffectueerd, is de laatste stap in een herstructureringsproces dat al in 2007 is begonnen. Naast de terugtreding van grondlegger C.J.J.H. Schouten uit het operationele management en nu ook uit het bestuur van Karnel, is ook een vereenvoudiging in het management doorgevoerd, waarbij één directielaag is opgeheven. De huidige organisatiestructuur maakt een verdergaande, beheerste groei van Karnel mogelijk, toegespitst op duurzame ruimtelijke inrichting en beheer van natuur, bodem en water.

Over CSO Adviesbureau

CSO Adviesbureau voor Milieu, Ruimte en Water is in 1982 opgericht door de heren C.J.J.H. Schouten en M.C. Rang. In de beginjaren richtte het bedrijf zich vooral op landschappelijke studies en milieubeleidsontwikkeling. Later is CSO zich ook gaan toeleggen op bodemonderzoek en -sanering en waterbeheer. Na afsplitsing van de veldwerkactiviteiten in het bedrijf Sialtech Grondboringen en Veldmetingen is Karnel Environmental Services als houdstermaatschappij van CSO en Sialtech opgericht. Op dit moment werken bij Karnel circa 175 mensen. De jaarlijkse omzet groeit gestaag en komt in 2008 uit op ongeveer 15 miljoen euro.

CSO heeft bij de uitvoering van zijn onderzoeks- en advieswerkzaamheden altijd gebruik gemaakt van Geografische Informatie Systemen (GIS). Het is de combinatie van milieukennis en kennis van GIS-technieken geweest, die CSO sterk maakte in de ontwikkeling van milieu-informatiesystemen. De bekendste zijn het bodeminformatiesysteem Nazca-4 en het vergunningensysteem Menes. Verdere ontwikkeling van informatiesystemen, gebruikmakend van internettechnologie, overstijgt CSO's kerntaak van milieuadvisering. Om deze reden is besloten deze bedrijfsactiviteit af te stoten.





http://www.cso.nl