Gemeente Amsterdam



Amsterdam start actie met gratis OV voor 65+

26 november 2008
-
Karlijn Dongen

Het college van B&W is op 25 november akkoord gegaan met de actie Gratis OV voor ouderen. De actie loopt van 1 maart tot 1 juni 2009 en wordt uitgevoerd in samenwerking met het GVB. Alle bewoners van Amsterdam die in deze periode 65 jaar of ouder zijn of 65 worden, kunnen aan de actie deelnemen. Het doel van het gratis OV is om meer ouderen gebruik te laten maken van het openbaar vervoer.

Naast de toename van het gebruik van het OV kan het ouderen stimuleren om meer deel te nemen aan maatschappelijke activiteiten en mogelijk sociaal isolement voorkomen. Een bijkomend voordeel is dat de oudere kan wennen aan het gebruik van de OV-chipkaart. De totale kosten van de actie komen op EUR 2.130.000. De Stadsregio Amsterdam en het GVB nemen bovendien de kosten voor de OV-chipkaarten op zich.

In december krijgt iedere inwoner van Amsterdam die 65 jaar of ouder is dan wel deze leeftijd in de proefperiode bereikt, een aanvraagformulier voor de persoonsgebonden OV-chipkaart thuisgestuurd. Het gaat hierbij om 84.000 mensen. Wie het ingevulde formulier terugstuurt ontvangt de OV-chipkaart thuis. Op werkdagen na 09.00 uur en gedurende het hele weekend is de kaart geldig voor alle bussen, trams en metro's van het GVB, met uitzondering van de nachtbus.

De persoonsgebonden OV-chipkaart is drie aaneensluitende maanden geldig in de periode 1 maart tot 1 juni 2009. Na deze periode, kan men de persoonsgebonden OV-chipkaart gebruiken tegen het gebruikelijke tarief.

Na afloop van de proefperiode wordt een enquête gehouden door O+S. Hierin wordt onder meer onderzocht hoeveel ouderen van het gratis OV gebruik hebben gemaakt, in welke mate het gratis OV nieuwe reizigers heeft opgeleverd en in hoeverre het OV nu de vervanger is van auto en fiets. Daarnaast wordt het reizen met de chipkaart geëvalueerd. Pb-237