Ministerie van Buitenlandse Zaken

Constitutionele Hof Tsjechië keurt Verdrag van Lissabon goed

26 nov 2008 | Het Constitutionele Hof in Tsjechië heeft woensdag groen licht gegeven voor het Verdrag van Lissabon. Daarmee wordt de weg voor parlementaire goedkeuring van het verdrag in Praag vrijgemaakt.

Het Hof acht het Verdrag van Lissabon niet in strijd met de Tsjechische grondwet. Het Hof ziet daarom geen juridische beletsels voor de ratificatie van het EU-verdrag door Tsjechië. Het goedkeuringsproces in het Tsjechische parlement kan nu voortgezet worden.

Premier Topolanek heeft de uitspraak van het Hof verwelkomd.

`Na de parlementaire goedkeuring van het Verdrag van Lissabon in Zweden vorige week, vandaag wederom goed nieuws voor het ratificatieproces van het Verdrag', reageerde staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken) opgetogen.

In december komt de Europese Raad in Brussel bij elkaar om de stand van zaken rond de goedkeuring en bekrachtiging van het Verdrag van Lissabon te bespreken. De Europese Raad zal zich in dit verband onder andere buigen over de oplossingen die Ierland zal voorstellen om aan het Iers `nee' van het referendum in juni 2008 tegemoet te kunnen komen.

Tsjechië neemt op 1 januari 2009 het EU-voorzitterschap van Frankrijk over.

Vierentwintig van de zevenentwintig lidstaten hebben het Verdrag van Lissabon parlementair goedgekeurd. Voordat het verdrag een feit is, moeten Ierland, Polen en Tsjechië het parlementair nog goedkeuren.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl