Stadsdeel Amsterdam Centrum


Een groen dak in de binnenstad

26 november 2008

Stadsdeel Centrum gaat subsidie verstrekken voor 'extensieve groene daken' in de Amsterdamse binnenstad. De deelraad heeft daartoe onlangs de subsidieverordening vastgesteld. Groene daken belasten het riool minder omdat ze regenwater opvangen. Ze dragen bij aan een schonere lucht en brengen meer groen in de stad.

De platte extensieve groene daken hebben geen gebruiksfunctie zoals een dakterras die heeft. Ze worden alleen betreden voor onderhoud. De begroeiing blijft beperkt tot lage planten, mossen en kruiden. De subsidie is niet bedoeld voor 'intensieve groene daken', met hogere en zwaardere begroeiing, en ook niet voor daktuinen en dakterrassen.

Vergoeding en bouwvergunning
Particuliere eigenaren, VVE's, woningcorporaties en bedrijven kunnen een subsidie aanvragen van 20,- per m2, tot een maximum van 1000,- per dak, en daarnaast een tegemoetkoming van 200,- voor de kosten van een berekening door een constructeur. In de meeste gevallen is een bouwvergunning nodig, bijvoorbeeld om een dakrand te verhogen of installaties en afvoerpijpen aan te passen. Voor monumenten moet altijd een monumentenvergunning worden aangevraagd. De subsidie geldt alleen voor bestaande of te vernieuwen platte daken op bestaande gebouwen of bijgebouwen.

Meer informatie
Informatie over de noodzaak van het aanvragen van een bouwvergunning is op te vragen bij het Bouwloket Centrum via tel. 14 020. Het aanvraagformulier voor de bouwvergunning kunt u samen met de vereiste gegevens digitaal indienen bij stadsdeel Centrum, afdeling Vergunningen Gebruik, sector Bouwen en Wonen.

Zie ook: www.centrum.amsterdam.nl > Publicaties > Beleidsnota's > Bouwen en Wonen > Subsidieverordening extensieve groene daken stadsdeel Centrum