Gemeente Dongen


Uitspraak Haanse Hoef 3

Raad van State stelt gemeente Dongen wederom in het gelijk

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het beroep van 13 omwonenden tegen de wijziging van het bestemmingsplan voor de locatie Haanse Hoef 3 in Dongen deels niet ontvankelijk en voor het overige ongegrond verklaard. Dit betekent dat het bestemmingsplan onherroepelijk is geworden en niets de bouw van een vrijstaande woning op deze locatie nog in de weg staat. Twee weken geleden werd het beroep van de omwonenden tegen de woningen op de percelen Ha anse Hoef
1, 1a en Leeuweriklaan 2 ook al ongegrond verklaard.

Op de locatie Haanse Hoef 3 was voorheen een uitsnijderij voor gevogelte gevestigd. Vanwege de beëindiging van zijn bedrijf verzocht de eigenaar om de bestemming van het perceel te wijzigen, zodat sloop van de opstallen en nieuwbouw van een vrijstaande woning mogelijk kon worden gemaakt. Het college van B&W stelde op 20 maart 2007 de gevraagde wijziging van het bestemmingsplan Buitengebied vast. Op 4 september 2007 verleende het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant goedkeuring aan de planwijziging. Tegen dit besluit werd vervolgens door 13 omwonenden beroep ingesteld. Naar aanleiding van de zitting op 21 oktober jl. heeft de Raad van State op 26 november jl. uitspraak gedaan en besloten om vier omwonenden niet-ontvankelijk te verklaren en het beroep van de overige negen omwonenden ongegrond te verklaren.

Niet ontvankelijk
De Raad van State stelt vast dat vier omwonenden vanuit hun woning geen zicht hebben op de nieuwbouwlocatie. Ook gezien de afstand tot de locatie en het ontbreken van enig persoonlijk belang kunnen zij niet als belanghebbenden worden beschouwd. Om deze reden zijn zij niet gerechtigd om beroep in te stellen en zijn zij daarom niet ontvankelijk verklaard.

Ongegrond
Het beroep van de overige negen omwonenden is ongegrond verklaard. De Raad van State oordeelt dat zowel het college van B&W als Gedeputeerde Staten zich terecht op het standpunt hebben gesteld dat de planwijziging in overeenstemming is met het gemeentelijk en provinciaal beleid. Er is geen sprake van strijd met de Structuurvisie Plus, het Groenstructuurplan en het provinciale Uitwerkingsplan. Ook de Flora- en Faunawet, het Besluit luchtkwaliteit en de Wet geluidhinder zijn door het college op correcte wijze toegepast. De Raad van State concludeert dat sprake is van een goede ruimtelijke ordening en dat aan alle wettelijke eisen is voldaan.

Reactie wethouder
Wethouder Joop Velthoven is zeer content met de uitspraak: De Raad van State bevestigt wederom dat de gemeente Dongen zorgvuldig heeft gehandeld. We zijn blij dat het bestemmingsplan onherroepelijk is. De eigenaar kan nu verder met zijn bouwplan.