Uitgeverij het Spectrum


Persbericht

Een bijzonder project dat de kijk op kinderen met het Syndroom van Down zal veranderen

Het project de Upside van Down
Eva Snoijink is fotograaf. Zij fotografeert, onder de naam Mevrouw Fluitekruidje Fotografeert, kinderen puur zoals ze zijn. In september 2006 kwam zij in contact met het meisje Pien, een kindje met het Downsyndroom. Het viel haar op dat Pien net zo was als ieder ander kind dat zij heeft gefotografeerd en dat haar vooroordeel over het Downsyndroom eigenlijk op niets gebaseerd was.
Sinds 1 januari 2006 wordt aan alle zwangere vrouwen een zogenaamde 'combinatietest' aangeboden. Dit is een vooronderzoek om in te schatten hoe groot de kans is dat het ongeboren kind het Syndroom van Down heeft. Het prachtige meisje Pien tegenover de combinatietest zorgde bij Eva Snoijink voor een gevoel van onrecht.
Vandaar dat zij besloot om, samen met Linda Germs en Monique Abels, allebei ouder van een kindje met Downsyndroom, de Stichting de Upside van Down op te richten. Het voornaamste doel van de stichting is om de beeldvorming rond Downsyndroom te nuanceren.
Sponsors: Allied Telesis, Ars Donandi Kasbank fonds, Bizon Buitenreclame, Boomerang Media, Bureau Kellerman,C1000, De Haan en Hilbers notarissen, DHL Global Forwarding, Digital Ware House, El Print Things, Eye for you,Forest Healthcare (sudocrem), Fotovak Engel, IB consult, Jan de Rijk Logistics, JC Ruigrok Stichting, M.G. SchepHolding BV, N-SIGN, Rond Consulting, SNS Securities, Stichting Sisint, de Tomingroep, Uitgeverij het Spectrum Het boek de Upside van Down
Eva Snoijink fotografeerde 101 kinderen. Naast de foto's staan korte uitspraken van ouders over het leven met een kind met Down. 'A picture tells more than a thousand words'

Michel E. Weijerman, kinderarts, chef de policlinique en Down specialist in het VU Medisch Centrum in Amsterdam, schreef het voorwoord. Uitgeverij het Spectrum zal 1.500 exemplaren gratis verstrekken aan verloskundigen en gynaecologen in Nederland. Van elk verkocht boek (E 39,95) gaat E 5,-rechtstreeks naar de Stichting, voor o.a. voorlichtingsmateriaal. Zo krijgen toekomstige ouders, verzorgers, scholen, crèches, logopedisten, fysiotherapeuten en alle andere betrokkenen de nodige voorlichting. Het is geen commercieel project, maar de bedoelingen zijn wel ambitieus.

Feestelijke boekpresentatie op woensdag 26 november

Op 26 november verschijnt het boek de Upside van Down en wordt de website gelanceerd. Daar hoort natuurlijk een groot feest bij. Het eerste exemplaar van het boek zal worden aangeboden aan Minister Klink van Volksgezondheid. Alle sponsors en belanghebbenden zullen aanwezig zijn, maar natuurlijk ook de gefotografeerde kinderen. Er zijn allerlei leuke activiteiten, waaronder een veiling van schilderijen van de kinderen. Daarnaast zullen diverse bekende Nederlanders zich deze dag belangeloos inzetten voor de Stichting. U ontvangt nog een aparte uitnodiging voor deze presentatie.