Ingezonden persbericht


Almere, 17 november 2008

Bespeling Schouwburg Almere week 48-49

MEDEA - NATIONALE TONEEL

Medea en haar geliefde Jason zijn op de vlucht. Samen proberen ze een nieuw bestaan op te bouwen. Alles heeft Medea voor haar grote liefde opgegeven. Het vuur van liefde slaat om in bittere haat als Jason besluit een andere vrouw te trouwen. Gevoelens van angst, woede, verdriet en pure wanhoop verstikken de bedrogen echtgenote. De gevolgen zijn gruwelijk. Medea begaat de wreedste daad die een moeder zichzelf, haar kinderen en haar man kan aandoen. Regisseur Johan van Doesburg laat Ariane Schluter als Medea op zoek gaan naar de drijfveer, die een moeder ertoe aanzet haar eigen kind te doden.

TEKST Euripides VERTALING Gerard Koolschijn REGIE Johan Doesburg, SPEL Ariane Schluter, Peter Blok, Wim van der Grijn, Mirjam Stolwijk, Bien De Moor, Vincent Linthorst, Peter Bolhuis, Margot Dames, Freek den Hartogh e.a. VIDEO Betsy Torenbos

WOENSDAG 26 NOVEMBER, 20:15 UUR met inleiding om 19:15

Prijs: E 19,50 / Kortingspas: E 17,50

Fotograaf: Miloushka Bokma
RAAF - TONEEL MET SANNE VOGEL, TYGO GERNANDT EN EGBERT-JAN WEEBER

Sanne Vogel is een geboren theatermaakster, haar voorstellingen worden zeer lovend ontvangen. In 'RAAF' speelt zij voor het eerst samen met twee andere autodidacte talenten: Tygo Gernandt en Egbert-Jan Weeber, die eerder te zien waren in films als 'Van God los', 'Het schnitzelparadijs' en 'Alibi'. Het verhaal gaat over Rico (Gernandt) en zijn autistische broer Ravian (Weeber). Ravian heeft een bijzondere fascinatie voor een nest jonge raven dat in de dakgoot woont. Soms gelooft hij zelfs dat hij één van hen is. Op een dag verschijnt plotseling een meisje op het dak, waarna niets meer is wat het was. Als het nest jonge raven vervolgens uitvliegt, is de spanning om te snijden. "Egbert-Jan Weeber heeft zich de gedragingen van een jongen met het syndroom van Asperger overtuigend eigen gemaakt. Een knappe prestatie."(De Telegraaf). Sanne Vogel speelde eerder in Almere de voorstelling 'gesloten hoofd' in de serie Blind Date. Een bijzonder indrukwekkende voorstelling.

WOENSDAG 26 NOVEMBER, 20:30 UUR

Prijs: E 16,00 / Kortingspas: E 14,00

Fotograaf: Robin Vogel
WINNAAR VAN HET LEIDS CABARET FESTIVAL WIM HELSEN

Wim Helsen kwam, zag en overwon. In 2002 stond hij in de finale van het Leids Cabaret Festival en een jaar later ontving hij voor zijn eerste voorstelling 'Heden Soup' de Neerlands Hoop. Vervolgens werd hij na zijn tweede programma 'Bij mij zijt gij veilig' bijna heilig verklaard. "Het is werkelijk belachelijk goed. Hij dramt, smeekt, vleit en hypnotiseert en na verloop van tijd heeft hij het volk in zijn zak", schreef de Volkskrant. Zet Helsen in zijn derde programma de lijn voort of breekt 'Het uur van de prutser' aan?

DONDERDAG 27 NOVEMBER, 20:30 UUR

Prijs: E 15,50 / Kortingspas: E 13,50

Fotograaf: Katrijn van Giel
HERA, DE GODDELIJKE MUSICAL MET O.A. ARJAN EDERVEEN

Al voordat het zaallicht gedoofd is krijgen de bezoekers van Arjan Ederveen te horen dat ze zojuist zijn overleden. U bent gearriveerd in de reïncarnatiekliniek van Hera. De in vergetelheid geraakte, machtige godin uit de Griekse oudheid wil met deze kliniek een glorieuze comeback maken. Net als u zich klaarmaakt voor uw volgende leven, ontstaat er tumult. Zeus gaat er met een aardse vrouw vandoor en laat Hera eenzaam en verbitterd achter. Laat zij het er bij zitten of is haar wraak bitterzoet? 'Hera' is muziektheater vol hartstocht, vriendschap en drieduizend jaar liefde en bedrog. Een goddelijke cast met onder andere Arjan Ederveen, Vera Mann en Waldemar Torenstra zorgt er voor dat u na de voorstelling verder kunt met uw leven. "Liefde, intriges, mooie liedjes en spitsvondigheden, Hera is een amusante voorstelling met een sterke cast . iets aangenaams nieuws voor het Nederlandse toneel" (de Telegraaf).

IDEE EN LIBRETTO Flip Broekman REGIE Bruun Kuijt MUZIEK Martin van Dijk LIEDTEKSTEN Jan Boerstoel.

VRIJDAG 28 NOVEMBER, 20:15 UUR met inleiding om 19:15

Prijs: E 28,50 / Kortingspas: E 26,50

Fotograaf: Piek
DI-RECT DOET TOMMY VAN THE WHO

DI-RECT tovert met 'Tommy', het legendarische meesterwerk van The Who, het theater om tot een ware rocktempel. De vier Hagenezen zijn met hun power en enthousiasme de aangewezen muzikanten om van deze klassieker een stampend concert te maken. 'DI-RECT doet Tommy' is dé ultieme theaterbelevenis. Een uniek vormgegeven en door Jos Thie geregisseerd concert over het aangrijpende verhaal van het doofstomme en blinde kind Tommy. Voor het eerst in het Nederlands vertaald door Jan Rot. Regisseur Jos Thie (Doe Maar, de musical) en meestervertaler Jan Rot - beiden The Who fan in hart en nieren - maken van 'Tommy' een eerbetoon aan de rauwe en tomeloze energie waarmee de oorspronkelijke leden van The Who dit verhaal aan een miljoenenpubliek vertelde.

REGIE Jos Thie

ZATERDAG 29 NOVEMBER, 20:15 UUR

Prijs Rang 1: E 32,50 / Rang 2: E 28,50 / Rang 3: E 24,50

Fotograaf: Stephanie Pistel
THEATERCONCERT VAN FRÉDÉRIQUE SPIGT

De muziek van Frédérique Spigt is rauw en breekbaar, scherp en dromerig tegelijk. Na het succes van 'Eén kus' worden in 'Vreemd' opnieuw chansons in een gedurfd jasje gestoken. De driekoppige band klinkt als een virtuoos orkest en als Spigt dan ook nog in topvorm steekt, dan wordt het móói: "In rap tempo verovert Spigt de zaal, met woede en weemoed, passie en treurnis, liefdesgeluk, verlangen en dood." (Vrij Nederland)

ZATERDAG 29 NOVEMBER, 20:30 UUR

Prijs: E 18,50 / Kortingspas: E 16,50

Fotograaf: Netty van Hoorn
SCHATEILAND - FAMILIEVOORSTELLING, PREMIERE IN SCHOUWBURG ALMERE

'Schateiland' is hét ultieme piratenverhaal. Het populaire boek van Robert Louis Stevenson vormt de basis van deze spectaculaire en spannende familievoorstelling. Het verhaal is vele malen verfilmd en nu, voor het eerst, in de Nederlandse theaters te zien. Het verhaal gaat over nietsontziende piraten in gevecht met een jongen die op zoek is naar de schat van kapitein Flint. In 'Schateiland' ontmoeten we Jim die een schatkaart in handen krijgt. Een schip wordt uitgerust en Jim gaat mee, op zoek naar de schat. Maar de bemanning blijkt voor een deel uit piraten te bestaan, die onder leiding van de éénbenige scheepskok Long John Silver de schat willen buit maken. Muiterij, wapengekletter, malaria en goudkoorts zorgen vervolgens voor heel wat spanning.

Op zoek naar de schat: Wie vindt de schat in het theater? Deze is op de dag van de voorstelling verstopt onder één van de theaterstoelen. Misschien wel de jouwe!

ZONDAG 30 NOVEMBER, 14:30 UUR

Prijs: E 21,00 / Kortingspas: E 19,00 / Kinderen tot 14 jaar: E 16,00

Fotograaf: onbekend
GIUBILEO - JUBILEUM EN AFSCHEIDSTOURNEE DANSGROEP KRISZTINA DE CHATEL

Jubileum en afscheidstournee ineen, dat is 'Giubileo'. Feestelijke aanleiding is het dertigjarig bestaan van Dansgroep Krisztina de Châtel. De choreografe maakt zelf een nieuw werk en presenteert een keur aan gasten die haar feest komen opvrolijken met nieuwe choreografieën, zoals Stephen Shropshire en Michele Pogliani. Daarnaast schitteren leerlingen van de Rotterdamse Dansacademie naast De Châtel-dansers en kunt u een traantje laten bij de meereizende tentoonstelling '30 jaar Dansgroep Krisztina de Châtel'. Een traantje? Ja, want 'Giubileo' is tevens de afscheidstournee van het gezelschap. Krisztina de Châtel begint in 2009 met Itzik Galili een gloednieuw ensemble: Dansgroep Amsterdam. Een avond van terugblikken en vooruitkijken dus.

DINSDAG 2 DECEMBER, 20:15 UUR

Prijs: E 20,00 / Kortingspas: E 18,00

Fotograaf: onbekend
COMEDYTRAIN - CABARET VANUIT COMEDYCLUB EN TOOMLER

Vanuit de eigen comedyclub en kweekvijver Toomler in Amsterdam, komen ook dit jaar weer nieuwe talenten en gevestigde namen van Comedytrain met messcherpe stand-up comedy: hilarisch en verrassend, razendsnel inspelend op de grillen en luimen van het publiek. Al meer dan vijftien jaar is Comedytrain het keurmerk van stand-up comedy in Nederland, van een niveau dat je in een theater mag verwachten.

DINSDAG 2 DECEMBER, 20:30 UUR

Prijs: E 18,50 / Kortingspas: E 16,50

Fotograaf: Daan Brand
DE PEPERNOTENDIEF - JEUGDTHEATER, LAATSTE KAARTEN

'De pepernotendief' is een spannend en humoristisch Sinterklaasavontuur. In zijn knusse boshuisje ligt meneertje Golomee onrustig te slapen. Hij is zenuwachtig, want Sinterklaas is in het land. Voordat hij naar bed ging heeft Golomee zijn schoen gezet. De volgende dag ligt er een zakje pepernoten. Onderin vindt hij een geheimzinnig briefje. Wat heeft dat te betekenen?

WOENSDAG 3 DECEMBER, 14:30 EN 16:30 UUR

Prijs: E 9,00 / Kortingspas: E 7,00 / Kinderen tot 14 jaar: E 6,00

Fotograaf: onbekend

Noot voor de redactie /