Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

De post bijhouden

Meedoen in IJsselmonde

Een bedrag van 1.500,00 voor initiatieven die meehelpen de armoede in IJsselmonde te verkleinen. Dat is de inzet van de Initiatievenpot van de deelgemeente. Deze subsidiepot is één van de maatregelen die voortvloeien uit het armoedebeleid van de gemeente.Armoede wil niet alleen zeggen dat mensen te weinig geld hebben. Armoede betekent ook dat mensen niet goed in staat zijn om gewoon mee te doen in de samenleving.

Getrainde vrijwilligers
Voorbeeld? De Stichting Ouderenwerk IJsselmonde krijgt 1.500,00 om ouderen te helpen die niet meer goed weten wat ze met alle binnenkomende post aan moeten. Deze paperassen-vrijwilligers vormen het team Thuisadministratie. Bij ouderen die met een groeiende stapel post in hun maag zitten, sorteren en ordenen vrijwilligers de binnengekomen post. We streven ernaar om senioren weer grip op hun administratie te geven, zodat ze het na een tijdje weer zelf kunnen doen. Of we kijken of we eventueel buren of familie kunnen instrueren bij het ordenen van de administratie. Als dat allemaal niet lukt, kunnen ouderen gebruik blijven maken van onze vrijwilligers, zegt projectleider Inge van Ee. De vrijwilligers gaan op stap met een speciaal ontwikkelde map, waarmee zij het ordenen van de administratie snel inzichtelijk kunnen maken. Wordt het een succes? Inge: Zeker weten. De vrijwilligers krijgen de komende weken een training. In januari gaan we aan de slag. Meer vrijwilligers zijn altijd welkom. En mochten ouderen die dit lezen, denken: Deze ondersteuning is nu precies wat ik nodig heb, dan kunnen ze bellen met Inge van Ee, tel. (010) 482 11 00.

Brede steun
Het project Thuisadministratie is een schakel in de aanpak die meer mensen wil betrekken bij de samenleving. Dat gebeurt met gerichte informatie, ondersteuning en begeleiding. Armoede is niet nodig. Politieke partijen in IJsselmonde hebben daarom unaniem een initiatiefvoorstel gemaakt om armoede te bestrijden. Hoe dat gebeurt, staat in het Actieplan Armoede 2008 - 2009 dat nu wordt uitgevoerd.