Gemeente Eemsmond


Eemsmond onderzoekt mogelijkheden administratieve lastenverlichting

dinsdag 25 november 2008

De gemeente Eemsmond gaat onderzoeken hoe veel tijd en geld burgers en bedrijven kwijt zijn om aan de informatieverplichtingen van de gemeente te voldoen. Op woensdag 26 november ontvangt burgemeester Marijke van Beek een bedrijvenpanel. Een onderzoeksbureau neemt alle gemeentelijke regelingen onder de loep. Uiteindelijk wil de gemeente maatregelen nemen om de administratieve belasting voor burgers en bedrijven met 25% terug te dringen.

Adviesbureau Atos Consulting voert het onderzoek in de gemeente Eemsmond uit. Het onderzoek moet niet alleen inzichtelijk maken wat de administratieve lasten van burgers en bedrijven precies zijn. Medewerkers van de gemeente moeten zich ook bewust worden van de regels en procedures.

Het onderzoek
Evenement-, drank- en bouwvergunningen, maar ook het aanvragen van een subsidie, Wmo-voorziening of kwijtschelding van belastingen worden onder de loep genomen. Hoe zien de aanvraagformulieren eruit? Welke weg volgen aanvragen door de gemeentelijke organisatie? En hoe ervaren de gebruikers zelf het contact met de gemeente? Allemaal vragen waar het onderzoek antwoord op moet geven. Atos Consulting adviseert de gemeente vervolgens over een betere aanpak. Bijvoorbeeld het vereenvoudigen van formulieren of digitaliseren van dienstverlening.

Bedrijvenpanel
De gemeente Eemsmond organiseert woensdagavond 26 november een bedrijvenpanel. Burgemeester Marijke van Beek heeft een representatieve vertegenwoordiging van ondernemers in de gemeente uitgenodigd om mee te denken over administratieve lastenverlichting. De gemeente gaat aan de slag met de opmerkingen van de ondernemers, en presenteert in januari tijdens een tweede bijeenkomst een plan van aanpak.

Landelijk project
Het project Administratieve Lastenverlichting is een initiatief van het kabinet om de kwaliteit van de dienstverlening van de overheid te verbeteren en regelzucht te verminderen. Het doel van het project is om de administratieve lasten voor burgers en bedrijven met 25% te verminderen. Gemeenten en provincies volgen nu dit goede voorbeeld. Eemsmond heeft het onderzoek naar hoe administratieve lasten verminderd kunnen worden samen met de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum opgepakt.