Kendrion N.V.


P e r s b e r i c h t
26 n o v e m b e r 2 0 0 8

Kendrion verkoopt divisie Distribution Services

Kendrion heeft overeenstemming bereikt met het Britse Edmundson Distribution Limited en Claessen ELGB N.V. over de verkoop van haar Distribution Services activiteiten. De Distribution Services activiteiten bestaan uit de Vink-groep dat zal worden verkocht aan Edmunson Distribution Limited en het bedrijf Servico dat verkocht zal worden aan Claessen ELGB N.V. Edmunson Distribution Limited is actief in de distributie van kunststofhalffabrikaten in het Verenigd Koninkrijk onder de naam Amari Plastics en Claessen is actief in de distributie van electrische producten in België, waar ook Servico actief is.

Kendrion CEO Piet Veenema: "Deze desinvestering past volledig in het kader van de strategie "Focused acceleration", waarmee Kendrion een verdere focus in haar activiteiten nastreeft. Deze strategie is erop gericht Kendrion uit te bouwen tot een internationaal opererende, hoogtechnologische en snel groeiende onderneming op het gebied van elektromagnetische componenten en systemen voor specifieke industrieën".

In het eerste halfjaar van 2008 bedroeg de omzet van de divisie Distribution Services EUR 181,6 miljoen, met een genormaliseerd bedrijfsresultaat van EUR 8,1 miljoen. De Vinkgroep heeft vestigingen in 11 Europese landen. Het bedrijf Servico is gevestigd in België. De divisie Distribution Services heeft circa 1.100 medewerkers. De verkoopwaarde van de transactie is EUR 94 miljoen. De transactie resulteert, na verrekening van kosten, afboeking van goodwill en uitgestelde belastingvorderingen (in totaal circa EUR 12 miljoen), voor Kendrion in een boekwinst van circa EUR 9 miljoen. De transactie is onder voorbehoud van goedkeuring door de aandeelhouders van Kendrion N.V. Op 12 december aanstaande vindt een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders plaats, waarin deze goedkeuring wordt gevraagd. De transactie is daarnaast afhankelijk van de goedkeuring door de Europese mededingingsautoriteiten en door de banken. Verder is de verkoop van Servico afhankelijk van de goedkeuring van haar belangrijkste leverancier. Deze leverancier kan ook een voorkeursrecht met betrekking tot de koop van Servico uitoefenen in de komende drie weken. Naar verwachting wordt de transactie rondom de jaarwisseling afgerond.
Na de verkoop van de Distribution Services activiteiten realiseert Kendrion een totale omzet van ruim EUR 200 miljoen met circa 1.400 medewerkers. De werkzaamheden vinden plaats in acht Europese landen (Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Roemenië en Nederland) en vier landen buiten Europa (Brazilië, China, Mexico en de Verenigde Staten). De activiteiten zijn ondergebracht in vier business units: Industrial Magnetic Systems, Industrial Drive Systems, Passenger Car Systems en Commercial Vehicle Systems. Alle business units nemen leidende posities in de eigen nichemarkten in. In de komende jaren zal ieder van deze business units verder worden uitgebouwd, hetzij door autonome groei, hetzij door gerichte acquisities. De laatste acquisitie in dit kader dateert van 26 augustus jongstleden, toen het Amerikaanse Tri-Tech LCC werd overgenomen ter versterking van de business unit Industrial Magnetic Systems.
Rabo Securities is Kendrion's adviseur voor deze transactie. Allen & Overy treedt op als juridisch adviseur voor Kendrion.

Profiel Kendrion N.V.
Kendrion N.V. ontwikkelt, produceert en verkoopt hoogwaardige elektromagnetische systemen en componenten. De activiteiten van Kendrion zijn ondergebracht in vier business units: Industrial Magnetic Systems, Industrial Drive Systems, Passenger Car Systems en Commercial Vehicle Systems. De elektromagneten worden onder andere toegepast in de machinebouw, liften, deursluitingen, touring cars, industriële robots, medische apparatuur, dieselmotoren, automatische versnellingsbakken en aircosystemen.
Kendrion beschikt over leidende posities in een aantal business-to-business nichemarkten. Met circa 1.400 medewerkers wereldwijd wordt een omzet van ruim EUR 200 miljoen op jaarbasis gerealiseerd. De voornaamste thuismarkt voor Kendrion is Duitsland. Kendrion streeft ernaar een toonaangevende internationale onderneming te zijn die met bestaande know how, innovatief vermogen en commerciële slagkracht oplossingen biedt voor haar industriële afnemers. Daarbij wil de onderneming transparant, flexibel en betrouwbaar zijn, waar plezier in ondernemen gekoppeld is aan resultaatdoelstellingen. Kendrion wil haar positie als snelgroeiend hoogtechnologisch bedrijf in de toekomst verder versterken door autonome groei, strategische acquisities en het realiseren van een aantrekkelijk rendement op geïnvesteerd vermogen. Daarbij ambieert Kendrion wereldwijd een belangrijke speler te worden. Het aandeel Kendrion staat genoteerd aan de effectenbeurs NYSE Euronext te Amsterdam.

Zeist, 26 november 2008
De Directie van Kendrion N.V.

Voor nadere informatie:
Kendrion N.V.
De heer P. Veenema
Utrechtseweg 33
3704 HA ZEIST
Tel: 030 - 699.72.68
Fax: 030 - 695.11.65
Website www.kendrion.com