Nieuwe regeling financiële tegemoetkoming adoptiekosten

Nieuwsbericht | 26-11-2008

Minister Hirsch Ballin informeert de Tweede Kamer over de nieuwe regeling financiële tegemoetkoming adoptiekosten, wie deze regeling gaat uitvoeren en wanneer deze regeling in werking treedt.

Conform het advies van de commissie lesbisch ouderschap en interlandelijke adoptie (de commissie-Kalsbeek) worden adoptieouders tegemoetgekomen in de gemaakte kosten met betrekking tot interlandelijke adoptie. Deze tegemoetkoming wordt uitbetaald na de aankomst van het geadopteerde kind in Nederland, onder de voorwaarde dat het geadopteerde kind de Nederlandse nationaliteit heeft.

De tegemoetkoming bestaat uit een inkomensonafhankelijke bijdrage van EUR 3.700,--. Dit bedrag zal jaarlijks geïndexeerd worden. Deze regeling wordt uitgevoerd door het Agentschap SZW. De uitvoering van deze regeling zal relatief eenvoudig zijn. Adoptieouders krijgen van de vergunninghouder een bewijs van afgeronde adoptie en een aanvraagformulier voor de tegemoetkoming. Met de verklaring van afgeronde adoptie en een bewijs van inschrijving bij de GBA kunnen de adoptieouders de tegemoetkoming aanvragen bij het Agentschap SZW.

De regeling treedt (naar verwachting met terugwerkende kracht) per 1 januari 2009 in werking. Bij het vormgeven van de regeling wordt ook gekeken hoe om te gaan met ouders die al voor 1 januari 2009 (deels) de kosten voor adoptie als buitengewone uitgaven hebben opgevoerd, maar bij wie de adoptie pas na 1 januari 2009 is afgerond.

Meer informatie


*

* Adoptie en pleegkinderen

* Adoptie van een kind uit het buitenland