Gemeente Alkmaar


Persbericht

Alkmaar, 25 november 2008

Eerste installatie van 8 cliënten WSW in nieuwe Cliëntenraad WNK

Wim van Veen, voorzitter van het bestuur van het Werkvoorzieningschap Noord-Kennemerland en wethouder Zorg van de gemeente Alkmaar, installeert op woensdag 26 november a.s. om 17.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis van Langedijk acht cliënten die vallen onder de Wet Sociale Werkvoorziening als lid van de nieuwe Cliëntenraad. De cliëntenraad gaat advies geven over gemeentelijk Wsw-beleid en de uitvoering daarvan.

Op 1 januari 2008 is de Wet sociale werkvoorziening (WSW) geactualiseerd. De cliënt met een WSW-indicatie heeft de wetgever in de nieuwe opzet centraal gesteld. Kern van de wetswijziging is onder andere dat Wsw-gerechtigden meer zeggenschap krijgen. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de wet ligt bij gemeenten. Om deze nieuwe regierol inhoud te geven wordt onder andere een cliëntenraad WSW ingesteld.

De cliëntenraad behartigt de belangen van alle WSW-geïndiceerden bij de lokale invulling van het Wsw-beleid. De bedoeling is de Wsw-raad te betrekken bij de voorbereiding van het beleid, maar ook bij kaderstellen door de gemeenteraad. Het beleidsterrein voor advisering strekt zich uit van de Wsw tot de inrichting en uitvoering van lokaal beleid om (weer) mee te doen in de samenleving (arbeidsmarktbeleid en maatschappelijk participatiebeleid). Het advies kan gaan over beleidsvoorstellen, verordeningen, nota's, gevolgde procedures, inzet van voorzieningen (zoals persoonsgebonden budget), de uitvoering van de wetgeving, beoordeling van begroting, verantwoording en evaluaties en dergelijke.

Het afgelopen half jaar zijn de gemeenten, die deelnemen aan de Gemeenschappelijke Regeling Werkvoorzieningschap Noord Kennemerland (GR WNK), bezig geweest met het werven van kandidaten vanuit de doelgroep. Daarbij is het leeuwendeel gedaan door Programma Versterking Cliënten Positie (VCP). Programma VCP stimuleert op lokaal niveau de belangenbehartiging van mensen met een handicap of een chronische ziekte. Programma VCP is een initiatief van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) en de ouderverenigingen van mensen met verstandelijke beperkingen.

Tijdens een viertal workshops in de maanden oktober en november zijn de beoogde kandidaten geschoold, onder andere op het gebied van vergadertechnieken, lezen van beleidsstukken, formuleren van adviezen, etc.

Nu is het moment aangebroken dat de kandidaten formeel worden geïnstalleerd in de regionale Cliëntenraad WSW. Dat gebeurt op 26 november 2008, in het gemeentehuis van Langedijk, Vroedschap 1, 1722 GX Zuid-Scharwoude. De installatie wordt verricht door wethouder W. van Veen, in zijn hoedanigheid van voorzitter van het Algemeen Bestuur van de GR WNK.

WNK Bedrijven reïntegreert voor o.a. UWV en gemeenten. Wij zijn specialist in het begeleiden en bemiddelen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met eigen leerwerkplekken. Met training en scholing. We denken in kansen en mogelijkheden van mensen. Alles met het uiteindelijke doel: mensen weer aan een baan helpen. Met ruim 1500 medewerkers is WNK een van de grootste werkgevers in de regio Alkmaar. Meer informatie: website www.wnk.nl
Perscontact
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Directiesecretariaat
Telefoon: 072- 5037108
E-mail: m.rood@wnk.nl


---- --