Ingezonden persbericht


PERSBERICHT MAASTRICHT UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM+


- Academische zorg toegankelijker voor patiënt Parkstad - -
azM opent cardiologisch diagnostisch centrum in Heerlen

Maastricht, 26 november 2008 - Het azM opent in januari 2009 een cardiologisch diagnostisch centrum in Heerlen voor de inwoners van Parkstad. Huisartsen uit oostelijk Zuid-Limburg kunnen patiënten met klachten als pijn op de borst, kortademigheid en hartkloppingen doorverwijzen voor diverse cardiologische onderzoeken die binnen één dagdeel plaatsvinden. Zodoende kan direct een diagnose worden gesteld. Meteen aansluitend vindt een gesprek plaats met een cardioloog, die de diagnose bespreekt en een voorstel doet voor verdere behandeling. Momenteel vinden besprekingen plaats over diverse goed bereikbare locaties, waaruit een definitieve keuze wordt gemaakt.

Veel van de patiënten van het Hart- en Vaatcentrum van het Maastrichtse ziekenhuis komen uit Parkstad. Het azM ziet dit centrum als een vooruitgeschoven post van het academisch ziekenhuis in Maastricht, van waaruit de academische kennis en ervaring beter bereikbaar wordt voor zijn patiënten in Parkstad om zodoende de service aan deze groep te verbeteren en deze zorg dichtbij huis aan te kunnen aanbieden.

Uniek
Het Maastrichtse cardiologische initiatief is uniek te noemen. Het is voor academische centra namelijk vaak lastig om een goede combinatie te vinden tussen het verlenen van top academische zorg en een optimale service. Met dit hybride concept is het azM van mening de juiste combinatie te hebben gevonden.

Missie

Daarnaast past het initiatief bij de ambities die het azM eerder formuleerde om een Euregionale toppositie te willen innemen op het gebied van o.a. hart- en vaatziektes. In dat kader wil de organisatie ook een brug slaan tussen academische zorg en reguliere zorg. In Limburg, en met name oostelijk Zuid-Limburg is de incidentie van hart- en vaatziekten extreem hoog. Het Hart en Vaatcentrum van het azM ziet het als haar missie om dit aantal terug te dringen. Verder neemt het azM met dit initiatief het voortouw in een proces van intensivering van de samenwerking tussen de diverse (Eu-)regionale zorgaanbieders. In een regio met meerdere grote ziekenhuizen en een krimpend aantal inwoners, is samenwerking een voorwaarde om ook op termijn de patiënt topzorg te kunnen blijven aanbieden. Op dit moment worden besprekingen gevoerd met het Atrium ziekenhuis in Heerlen gericht op participatie in het nieuwe centrum.

Achtergrondinformatie
Maastricht Universitair Medisch Centrum+

Met ingang van januari 2008 vormen het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en de Faculteit Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht samen het achtste universitair medische centrum van Nederland. De nieuwe organisatie heet Maastricht UMC+.

Speerpunten

Het Maastricht UMC+ heeft drie taken: patiëntenzorg, onderwijs en opleiding en onderzoek. Daarin nemen, naast de standaard patiëntenzorg, topklinische zorg en topreferente zorg een belangrijke plaats in. Deze zijn nauwgezet afgestemd met het fundamenteel en het (experimenteel) klinisch onderzoek. Dit resulteert in de klinische onderzoeksspeerpunten hart en vaten; oncologie, chronische ziekten en geestelijke gezondheidszorg en neurowetenschappen.

Het azM ligt midden in de Euregio Maas-Rijn. Universiteitssteden met academische ziekenhuizen als Luik en Aken, bevinden zich op slechts dertig kilometer afstand. Intensivering van samenwerking in de Euregio staat in Maastricht dan ook hoog in het vaandel.

In totaal telt het Maastricht UMC+ 715 bedden, 4.000 studenten en ruim 6.100 medewerkers. Het Maastricht UMC+ ( zie ook: www.summum.mumc.nl, www.azm.nl en www.unimaas.nl/fhml )is aangesloten bij de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra ( NFU, zie ook: www.nfu.nl ).

Hart en Vaat Centrum Maastricht UMC

Het Hart en Vaat Centrum van het Maastricht UMC kent een unieke samenwerking van specialismen die betrokken zijn bij hart- en vaatziekten, te weten: cardiologie, cardiothoracale chirurgie, vaatchirurgie, vasculaire geneeskunde en vasculair neurologie. De zorg is ingericht rond specifieke aandoeningen en patiëntengroepen. Deze zogeheten zorglijnen garanderen dat de patiënt in een kort tijdsbestek alle noodzakelijke onderzoeken kan ondergaan en een optimale behandeling aangeboden krijgt. Een team van professionals staat de patiënt voor, tijdens en na de behandeling ter zijde. Naast de medisch specialist staan gespecialiseerde verpleegkundigen klaar voor de begeleiding van de patiënt en voor het geven van advies op het vlak van leefstijl.

Samenwerking
Het Hart en Vaat Centrum wil zijn topreferente functie versterken en verder uitbouwen.Zo werkt het Hart en Vaat Centrum nauw samen met het Cardiovascular Research Instituut Maastricht (CARIM). Hierdoor wordt niet alleen de lijn tussen onderzoek en patiëntenzorg kort gehouden, maar vertaalt dit zich tevens steeds meer in het voorkomen van ziekten en/of aandoeningen, in plaats van alleen het behandelen ervan. Daarnaast beschikken het MUMC+ en het Universitätsklinikum in Aken over één gezamenlijk vaatcentrum, het Europees Vasculair Centrum Aachen-Maastricht. Prof.dr. Michael Jacobs, hoofd Chirurgie Maastricht UMC en directeur van het Hart en Vaat Centrum, is sinds 2005 hoofd van dit gezamenlijke, euregionale vaatcentrum.

In totaal beschikt het Hart en Vaat Centrum over 130 bedden, werken er ca. 450 medewerkers , bezoeken elk jaar meer dan 50.000 patiënten de polikliniek en worden meer dan 30.000 specialistische verrichtingen uitgevoerd.
---



Ingezonden persbericht