Ingezonden persbericht


(26 november 2008 - Bericht van Uitgeverij Atalanta)

P E R S B E R I C H T

Atalanta presenteert het Groene Voeten Spel

Utrecht, 26 november 2008 -
Uitgeverij Atalanta heeft het Groene Voeten Spel
uitgebracht. Het is een gezelschapsspel over milieu, economie, verdeling van voedsel, klimaatverandering en de mondiale voetafdruk. Spelenderwijs raken de deelnemers in gesprek over milieuvriendelijker leven en de mondiale voetafdruk. De 'Voetafdruk' is een rekenmodel om het milieubeslag van je leefstijl te berekenen. In het Groene Voeten Spel streven de deelnemers ernaar hun voetafdruk te verkleinen en toch in hun basisbehoeften te voorzien.

Het spel is geschikt voor volwassenen en voor jongeren vanaf een jaar of twaalf. Met kinderen kan het in aangepaste vorm gespeeld worden. Het spel kan gespeeld worden met 2, 3 of 4 spelers; grotere groepen kunnen in teams spelen.

Het spel bestaat uit een doosje met kaarten:
basisbehoeftenkaarten, actiekaarten, groene-voeten-kaarten, grote-voeten-kaarten, terugvalkaarten en vraagkaarten.

Het gaat erom de zeven basisbehoeften te verzamelen: voedsel, water, onderdak, groente/fruit, brood/bonen, warmte, liefde/vriendschap en 'het goede leven'. Tegelijk moeten de deelnemers zoveel mogelijk 'groene voeten kaarten' verzamelen (zoals 'ik gebruik zonnepanelen' of 'ik eet biologisch'), en de 'grote voeten kaarten' (zoals een vliegreis of een nieuwe auto), zo snel mogelijk wegleggen, bijvoorbeeld bij je medespelers.

Met het Groene Voeten Spel kun je veel kanten op. Het geeft op allerlei manieren aanzetten tot meer inzicht in de mogelijk consequenties van de eigen keuzes in het dagelijks leven. Een van de vragen is bijvoorbeeld: 'Stel dat er wetten en regels komen om milieuvriendelijk en solidair gedrag af te dwingen. Ben je daar dan blij mee?'

Het spel kan 'realistisch' of 'niet-competitief' worden gespeeld, of 'gewoon' om de punten. In alle gevallen het gaat niet om goede of foute antwoorden, maar om creatief denken over mogelijkheden en verbeteringen, individueel en samen. Denken, spelen, uitproberen, en toepassen in het dagelijks leven. Want een groenere wereld is mogelijk, en is de moeite waard - voor mensen en voor ijsberen.

Het spel is bedacht en ontwikkeld door uitgeverij Atalanta in Utrecht. Met dank aan De Kleine Aarde in Boxtel voor alle informatie rond het begrip 'mondiale voetafdruk'.

Groene Voeten Spel, gedrukt op kringloop(speelkaart-)papier, 110 kaarten, E 9,00. Verkrijgbaar in de boekhandel of via http://www.at-A-lanta.nl

-------

Noten voor de pers

Meer over Atalanta: http://www.at-A-lanta.nl

Recensie-exemplaren kunnen per e-mail aangevraagd worden: atalanta@at-A-lanta.nl

Telefoon: 030-2722650 (Rymke Wiersma)

Een afbeelding van het spel staat op
http://www.at-a-lanta.nl/nieuws.html

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Uitgeverij Atalanta