European Union



Brussel, 26 november 2008

Concentraties: Commissie zet licht op groen voor geplande joint venture Ericsson en STMicroelectronics

De Europese Commissie heeft toestemming gegeven voor de oprichting van een joint venture van EMP, het bedrijfsonderdeel mobiele platforms van het Zweedse Ericsson, en ST-NXP, het bedrijfsonderdeel draadloze halfgeleiders van STMicroelectronics (Nederland). Na toetsing aan de EU-concentratieverordening kwam de Commissie tot de conclusie dat de transactie de daadwerkelijke mededinging binnen de Europese Economische Ruimte (EER) (of een wezenlijk deel daarvan) niet significant zal belemmeren.

Ericsson is actief op het gebied van telecomproducten, gaande van netwerken en multimedia solutions over professionele dienstverlening tot andere communicatieproducten zoals mobiele telefoons. Zij is de moedermaatschappij van Ericsson Mobile Platforms (EMP), een bedrijfsonderdeel dat actief is in het ontwerpen van mobiele platforms. In mobiele platforms zijn hardwareonderdelen en cruciale software samengebouwd, zodat met draadloze handsets kan worden gebeld.

STMicroelectronics levert halfgeleiders, gaande van afzonderlijke onderdelen tot complexe geïntegreerde systemen en complete oplossingen voor elektronische platforms. Zij is de moedermaatschappij van ST-NXP, een onderneming die actief is op het gebied van halfgeleiders voor mobiele telecommunicatie.

De joint venture zal wereldwijd actief zijn in de levering van draadloze platforms voor draadloze handsets en de levering van halfgeleiders voor mobiele telecommunicatie. Zij bundelt alle activiteiten van EMP, die bestaan in het ontwerpen van mobiele platforms voor cutting-edge 3G draadloze handsets (HSPA-technologie), met die van ST-NXP die focussen op technisch minder geavanceerde 2G handsets en, in beperkte mate, op de mature 3G handsets (WCDMA release 99). ST-NXP is al de voorkeurleverancier van core halfgeleiders die samen met EMP's HSPA-platforms worden verkocht.

Uit het marktonderzoek van de Commissie is gebleken dat de nieuwe joint venture geen mededingingsbezwaren zou doen rijzen op de markten voor mobiele platforms en draadloze halfgeleiders.

Bij haar onderzoek kon de Commissie geen horizontale bezwaren vaststellen voor de algemene markt voor mobiele platforms en kreeg zij de zekerheid dat de horizontale overlappingen tussen de activiteiten van EMP en ST-NXP marginaal zijn. Wat betreft halfgeleiders voor draadloze handsets zou de voorgenomen transactie geen horizontale mededingingsbezwaren doen rijzen omdat EMP niet op deze markt actief is.

De partijen zijn actief op verticaal verwante markten. Door de joint venture zou een geïntegreerde leverancier van platforms gaan ontstaan, omdat de halfgeleideractiviteiten van ST-NXP zouden samengaan met EMP's activiteiten voor het ontwerpen van platforms. Het onderzoek van de Commissie leverde op dit punt echter geen mededingingsbezwaren op.

De Commissie kwam tot de bevinding dat er geen risico bestaat dat de joint venture zou leiden tot beperkingen voor de verkoop van draadloze halfgeleiders die ST-NXP voor mobiele platforms levert, omdat andere ondernemingen die op de groothandelsmarkt actief zijn, verticaal geïntegreerd zijn en hun halfgeleiders niet bij ST-NXP betrekken. Evenmin zou er een risico zijn dat de joint venture de toegang tot haar draadloze halfgeleiders zou beperken - ten koste van producenten van handsets die concurreren met SonyEricsson. Het marktonderzoek van de Commissie bevestigde namelijk dat producenten van handsets over diverse alternatieve leveranciers beschikken voor de draadloze halfgeleiders die door ST-NXP worden geleverd.

Ten slotte kwam de Commissie ook tot de bevinding dat evenmin het gevaar dreigt dat de joint venture voor de huidige concurrenten van ST-NXP de toegang zou beperken tot de markt voor de levering van Core draadloze halfgeleiders aan producenten van draadloze handsets. Concurrenten van ST-NXP zullen misschien omzet verliezen voor draadloze halfgeleiders die vroeger via EMP werden geleverd, maar dit zou toch geen mededingingsbezwaren opleveren, omdat EMP maar goed is voor een beperkt aandeel van de vraag naar draadloze halfgeleiders. Bovendien was ST-NXP vóór de geplande transactie al de voorkeurleverancier van EMP.

Meer informatie over deze zaak komt beschikbaar onder:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m106.html#m_5 332