Ingezonden persbericht


Voorburg, 26 november 2008

Zeer zwakke scholen niet gebaat bij waarschuwing aan ouders

Staatssecretaris Dijksma (Onderwijs) onderzoekt de mogelijkheid om ouders rechtstreeks te waarschuwen als de school van hun kinderen als zeer zwak te boek staat. De Besturenraad, de organisatie van het christelijk onderwijs, vindt dat zeer zwakke scholen daar niet bij gebaat zijn. Een alarmerend bericht aan ouders over de onderwijskwaliteit kan hen eerder doen besluiten om hun kinderen van school te halen. Dat is het laatste dat een zeer zwakke school kan gebruiken die zich tot het uiterste inspant om uit het dal te komen.

Uiteraard is het zaak dat een zeer zwakke school de ouders tijdig en volledig informeert over de stand van zaken en de maatregelen die worden genomen om tot verbetering van de onderwijskwaliteit te komen. Adequate informatievoorziening is een belangrijk onderdeel van elk verbetertraject onder supervisie van de Inspectie van het Onderwijs. Een rechtstreekse waarschuwing aan de ouders, boven op de informatie van de school en de openbare rapporten van de Inspectie van het Onderwijs, kan het precaire verbetertraject van een zeer zwakke school echter juist schaden.

Early Warning System

Het is dus aan de scholen zelf om de ouders en andere belanghebbenden te informeren als de onderwijskwaliteit te wensen overlaat. Even belangrijk is het dat scholen tijdig signaleren dat ze in een neerwaartse spiraal dreigen terecht te komen. Met een Early Warning System ondersteunt de Besturenraad de aangesloten besturen en (bovenschools) directeuren daarbij. Het Early Warning System brengt helder in beeld hoe scholen scoren op kritische factoren als het onderwijsleerproces en de leerresultaten. Het blijkt bij scholen te voorzien in een grote behoefte.

De Besturenraad

De Besturenraad is het centrum voor bijzonder en christelijk onderwijs en partner voor bezieling, verdieping en verbetering van de professionele en maatschappelijke rol van onderwijsinstellingen. De Besturenraad vertegenwoordigt scholen bij overheden en instellingen, en verleent diensten rondom de thema's onderwijs & identiteit, financiën, personeel & organisatie, huisvesting, communicatie & kwaliteit en maatschappelijk draagvlak. Bij de Besturenraad zijn 650 besturen aangesloten, met zo'n 2.250 scholen en ruim 800.000 leerlingen, deelnemers en studenten, in de sectoren primair en voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie, en hoger beroeps- en wetenschappelijk onderwijs.