European Union



Brussels, 26 november 2008

Europese Commissie stelt onderzoek in naar Farm Dairy Flevoland in Nederland

De Europese Commissie heeft vandaag besloten formeel te onderzoeken of de Nederlandse provincie Flevoland in 1999 715 000 euro illegale staatssteun heeft verleend aan het bedrijf Farm Dairy Flevoland. De steun zou niet in overeenstemming zijn geweest met de regels die op het moment van de steunverlening van toepassing waren op staatssteun.

De provincie Flevoland heeft deze steun verleend ten bate van investeringen in Farm Dairy Flevoland. Het in Lelystad gelegen bedrijf produceert yoghurt en andere zuiveltoetjes.

De Commissie betwijfelt of deze maatregelen verenigbaar zijn met de toen geldende staatssteunregelgeving, met name op het gebied van investeringen in verwerking en afzet van landbouwproducten. Deze voorschriften verbieden namelijk de verlening van investeringssteun voor zuivelproducten, tenzij de investering gepaard gaat met een substantiële innovatie. Nederland heeft geen gevolg gegeven aan het verzoek van de Commissie om gegevens te verstrekken waaruit de Commissie kan concluderen dat de investering toch strookt met de geldende voorschriften. Daarom heeft de Commissie besloten om in het kader van de onderzoeksprocedure waarin de communautaire staatssteunregeling voorziet, na te gaan of deze steun verenigbaar is met het EG-Verdrag.

De volledige tekst van het Commissiebesluit zal worden bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie. Vanaf de datum van bekendmaking van dat besluit hebben Nederland en eventuele andere belanghebbende partijen een maand de tijd om te reageren. Na afloop van die periode beslist de Commissie zo spoedig mogelijk of deze maatregelen al dan niet verenigbaar zijn met de regels inzake de gemeenschappelijke markt.