European Union



Brussel, 26 november 2008

De Commissie geeft toestemming voor een Belgische steunregeling voor alternatieven voor vervoer over de weg.

De Europese Commissie heeft vandaag een Belgische steunregeling voor het vervoer van goederen over de weg goedgekeurd, die als doelstelling heeft milieuvriendelijke vervoerswijzen en alternatieven voor vervoer over de weg te stimuleren. Deze regeling zal van kracht zijn tijdens de periode 2008-2013 en heeft een jaarlijks budget van 3,5 miljoen euro. De regeling dient om de ontwikkeling van vervoer van goederen over binnenwateren en per spoor te stimuleren, met inbegrip van gecombineerd vervoer. Het zal de Belgische autoriteiten in staat stellen een milieuvriendelijk vervoersbeleid te voeren voor een duurzame ontwikkeling van het Waals Gewest.

De steunregeling die bij de Commissie is aangemeld, voorziet in een premie waarmee vervoersbedrijven de aankoop van grond en uitrustingen en de inrichting van de infrastructuur en installaties die nodig zijn voor de overslag gedeeltelijk kunnen financieren. De steun dient ook als bijdrag in de aankoop van intermodale laad- en lossystemen. De premie zal maximum 30% van de totale investering bedragen wanneer de begunstigde een KMO is en 20% wanneer het gaat om een groot bedrijf.

Krachtens de steunregeling kan bovendien een premie voor het binnenvaartvervoer met containerschepen worden verleend. Deze steun is door de regelende diensten voor binnenvaartvervoer met containerschepen overeengekomen en dient ter compensatie van bepaalde exploitatiekosten. De premie loopt op tot 30% van de kosten van de exploitatie van de diensten voor een KMO, of tot 20% voor een groot bedrijf.

De Commissie is van mening dat deze steun verenigbaar is met de gemeenschappelijke markt .

---

Het begrip KMO wordt omschreven in bijlage I van Verordening (EG) nr. 800/2008 van de Commissie van 6 augustus 2008 waarbij bepaalde categorieën steun op grond van de artikelen 87 en 88 van het Verdrag met de gemeenschappelijke markt verenigbaar worden verklaard (de algemene groepsvrijstellingsverordening) (PB L 214 van 9.8.2008, blz. 3).

Op grond van artikelen 73 en 87, lid 3, van het Verdrag.