Ingezonden persbericht


Gewijzigde wetgeving voor veel ondernemers knelpunt

KvK-Themadag Wetten & Regels druk bezocht

Op 25 november organiseerde de Kamer van Koophandel voor de tweede keer de Themadag Wetten & Regels. De 14 locaties verspreid over het land ontvingen ca 3.000 bezoekers, een paar honderd meer dan vorig jaar. 'Veel ondernemers vinden het fijn in één keer bijgepraat te worden over de belangrijkste veranderingen in wetgeving' , aldus Paul Wolbers van Kamer van Koophandel Nederland.

De Tweede Kamer heeft op 25 november zonder noemenswaardige wijzigingen, ingestemd met het Belastingplan 2009. Het Belastingplan en de gevolgen ervan voor werkgevers, was dan ook een belangrijk punt op de agenda van de Themadag. Ook was er aandacht voor actuele zaken in het kader van de kredietcrisis zoals het omgaan met wanbetalers en het afdekken van aansprakelijkheid.

Knelpunt
Met de Themadag speelt de Kamer van Koophandel in op de behoefte bij ondernemers om te weten wat er voor hun verandert. Veel ondernemers klagen namelijk over de vele wijzigingen in wetgeving gedurende het jaar. Het is dan lastig overzicht te houden. Gelukkig heeft het kabinet laten weten wetgeving voortaan maar twee keer per jaar te wijzigen. Ook werkt het kabinet in 2009 weer hard aan het terugdringen van de regeldruk, iets waar de Kamer van Koophandel zich al jaren actief voor inzet.

Belangrijkste gevolgen voor ondernemers in 2009
De gemiddelde ZZP'er merkt in 2009 weinig van de verruimde aandacht voor ondernemerschap. Zo wordt de zelfstandigenaftrek niet geïndexeerd en blijft het zogenaamde urencriterium bestaan. De fiscale voordelen zijn vooral gericht op werknemers en bedrijven met personeel. Voor werknemers wordt de ww-premie afgeschaft en voor werkgevers wordt het aantrekkelijk gemaakt met oudere werknemers te werken. Ook komt er minder administratieve rompslomp voor werkgevers, onder andere door afschaffing van de eerstedagsmelding.

Kamer van Koophandel
De Kamer van Koophandel registreert in het handelsregister elke onderneming en rechtspersoon die zich in Nederland vestigt, op dit moment ruim 1,8 miljoen. Het handelsregister zorgt hiermee voor een actueel en transparant overzicht van het bedrijfsleven in Nederland. Daarnaast geeft de Kamer van Koophandel voorlichting aan beginnende ondernemers, informeert ze bestaande bedrijven en stimuleert ze de economie met het initiëren en coördineren van (regionale) projecten. Op deze wijze stimuleert de Kamer van Koophandel succesvol ondernemerschap in Nederland.