Ingezonden persbericht


Persbericht

Rotterdam, 26 november 2008

BLIJDORP TOEVLUCHTSOORD VOOR BEDREIGDE HUISMUS

In Diergaarde Blijdorp (over)leven twee of drie vaste populaties huismussen. Dat is best bijzonder, omdat deze soort in de stad Rotterdam en ver daarbuiten steeds meer verdwijnt. Niemand weet precies wat de oorzaak is van die teruggang, maar het is een feit, dat het niet goed gaat met de ooit zo algemeen voorkomende huismus, bekend als die gezellige en brutale kwetteraar! Zo speelt de Diergaarde onverwacht een belangrijke rol om deze vogelsoort voor de stad Rotterdam te behouden.

Al halverwege de jaren '80 constateerde bioloog en huismus-kenner Kees Heij, gepromoveerd op huismuspopulaties in Rotterdam, dat de aantallen huismussen in de Diergaarde kleiner werden. Medio jaren '90 bleek uit zijn onderzoek, dat het aantal huismussen in Rotterdam maar ook in Blijdorp onrustbarend gedaald was. Uit Engeland kwamen eveneens berichten dat de soort al in 2002 uit bepaalde parken in Londen verdwenen was. Hetzelfde gold voor het platteland, hoewel de teruggang daar langzamer verliep.

Dit alles was reden om verder onderzoek te verrichten. Met name de huismussen in Taman Indah werden gevolgd, mede door de hulp van een olifantenverzorgster. Na 16 maanden onderzoek bleek, dat er in de Diergaarde twee of drie populaties huismussen voorkomen. De grootste daarvan leeft in Taman Indah en bestaat uit circa 35 paartjes. Taman Indah is een ware oase voor de mussen. De gunstige temperatuur (23 tot 28 graden), de opslag van stro, de aanwezige insecten en onverteerbare granen in olifantenmest plus de nestgelegenheid in kunstbomen en holen zorgen voor een bloeiende populatie. Al vroeg in het jaar kruipen er jongen uit nesten!
De tweede populatie woont in de begroeiing bij het manenwolvenverblijf en de derde is te vinden in de buurt van het Longhouse. De totale Diergaarde-populatie wordt geschat op 50 tot 60 paar, terwijl in de wijk Blijdorp al bijna geen huismussen meer leven!

Hoewel Blijdorp jaarlijks ondersteuning verleent aan allerlei in-situ-projecten voor het behoud van exotische diersoorten in bijvoorbeeld Siberië, India, Afrika of het Caraïbisch gebied, is dit toch wel een erg onverwachte bijdrage aan het overleven van een vogelsoort in onze eigen (achter)tuin!

IJSBEER ERIC AL HELEMAAL 'THUIS'

Na een korte week is ijsbeer Eric al helemaal thuis in Blijdorp. Hij heeft zijn verblijf nu vele malen besnuffeld en onderzocht, diverse malen een flinke duik genomen en af en toe wat steelse blikken geworpen op buurvrouw Tania die zijn toekomstige partner zal worden. Hij gedraagt zich rustig en zelfverzekerd. Er is goede hoop dat het met Tania zal klikken. Het ziet er nu al naar uit dat de volwassen Eric meer indruk op haar maakt dan de jeugdige Jelle die inmiddels is verhuisd. Het is namelijk vooral Tania die over de greppel heen staat te 'gluren'. Toch zal ze nog even geduld moeten hebben. Pas volgend voorjaar zal ze daadwerkelijk aan Eric wordt voorgesteld. Voorlopig blijft het dus nog bij wat 'geflirt op afstand'.

Eric werd bijna 15 jaar geleden geboren in Tierpark Berlin en verhuisde als jonge beer van nog geen jaar oud naar Wenen. In 2000 werd daar zijn eerste nageslacht geboren en inmiddels lopen er al nazaten van hem rond in Duitsland (Gelsenkirchen, Karlsruhe, Bremerhaven, en Neurenberg), Denemarken (Aalborg) en Rusland (Nowosibirsk).




Ingezonden persbericht