Banken geïndexeerd volgens multidimensionele normen


De 5K Group beoordeelt zes banken op beleid

EINDHOVEN, 20081126 -- Vandaag maakt de 5K Group de publicatie van haar derde indexanalyse in een maand bekend waarin het beleid van ondernemingen, ditmaal van banken, wordt bestudeerd volgens de multidimensionele maatstaven van evenwicht tussen morele en materiële kernwaarden. Na de Afvalinzamelaars en Supermarkten zijn nu zes Nederlandse en Vlaamse banken, Rabobank, ING, Fortis, Dexia, Kredietbank en ABN-AMRO geïndexeerd. De index is als boekje beschikbaar op de speciaal voor dit soort publicaties van de groep ingerichte site: stores.lulu.com/5kgroup .

Volgens Close heeft de kredietcrisis vooral duidelijk gemaakt dat banken een principiële verantwoordelijkheid dragen in de maatschappij die niet alleen tot uiting komt in het effectief beheren van vermogens maar vooral ook door op verantwoorde wijze met de toevertrouwde middelen om te gaan. In dat laatste hebben de meeste banken van de wereld de morele grenzen overschreden door toe te geven aan het algemene speculatieve karakter dat de laatste 20 a 30 jaar over de westerse maatschappij is geslopen. Volgens Close zijn de economieën door dit gedrag structureel uitgehold en leven wij in een samenleving die ruimschoots is afgeschreven zonder dat het is vernieuwd volgens de duurzaamheidprincipes die de globalisering van welvaart en de exponentiële groei van de wereldbevolking zou eisen. De kredietcrisis heeft het speculatieve karakter aan het licht gebracht, niet alleen van de banken maar ook van overheden en ondernemerschap in zijn algemeenheid. Dit vormt een structurele uitdaging voor alle partijen dat vraagt om een bepaald soort leiderschap en een doelgerichte visie die niet te bezweren is met kapitaalinjecties alleen.

Volgens Close heeft de maatschappij een innovatieve achterstand van minstens 20 jaar dat het nu in een klap moet gaan inhalen om de stabiliteit weer terug te vinden. De kapitaalinjecties van de overheid mogen dan ook geen vrijbrief zijn voor banken om op oude voet door te blijven speculeren maar een stimulans voor diepgaande verandering waarbij ook de overheid een fundamentele verantwoordelijkheid draagt. Uit de gepubliceerde bankanalyse blijkt dat Rabobank een bewonderenswaardige "A" score verdient en zich een voorbeeld mag noemen voor de rest van de bancaire wereld. ABN AMRO en Fortis scoren natuurlijk uiterst slecht door de turbulente tijden die zij hebben doorgemaakt, maar de andere drie banken worden ook kritisch beschouwd en uitgenodigd om diep te graven in hun strategische identiteit om een stukje inhoud terug te vinden in hun beleid en bij te gaan dragen aan de wederopbouw van een stabiele en vooral evenwichtige maatschappij.

De 5K Group biedt een inzichtelijke visie over dat punt van evenwicht dat ons maatschappelijk en ondernemersdoel steeds zou moeten zijn en toont op verschillende manieren de groeiende afstand van de maatschappij en ondernemingen tot dit punt van evenwicht. De kredietcrisis heeft volgens de groep de ogen geopend van vele mensen op leidinggevende posities die nu zich ongerust maken over de gevolgen van de problemen maar vaak blind zijn voor de oplossing die voor het oprapen ligt maar die een fundamentele mentaliteitverandering verlangt van hen en een hele samenleving. Die verandering is niet zo moeilijk te verkrijgen als het lijkt en Close vertaalt die in drie extra basisinzichten en afspraken waaraan banken, overheden en ondernemers zich zouden moeten gaan houden. Deze visie en transformatieve aanpak naar het punt van moreel en materieel evenwicht is onder de naam "the convenient solution" (met een knipoog naar de film van Al Gore) gratis te downloaden via dezelfde link (22 overheads) en wordt door Close en zijn groep graag uitgelegd via de media, tijdens spreekbeurten, in de indexboekjes, tijdens muziekshows en gedurende transformatietrajecten die het aanbiedt aan haar klanten die de afstand naar het punt van evenwicht willen overbruggen. De groep vraagt aan iedereen een commitment om hieraan mee te werken.