Betrouwbare bodemdalingcijfers niet in zicht


FRANEKERADEEL, 20081126 -- De TCBB heeft haar onderzoek naar de beste manier om bodemdaling door gas en zoutwinning uit de metingen af te leiden afgerond. De berekening van de totale bodemdaling wordt veel professioneler en onzekerheden tot 100% in de voorspelling zijn erkend. De ontleding van de daling naar oorzaak blijft echter onveranderd. Fouten en onzekerheden in deze methode resulteren in `autonome' daling, waarvoor niet de mijnbouwonderneming, maar de ingezetenen opdraaien. Bodemdaling door delfstofwinning zal zich daarmee ook in de toekomst aan objectieve controle door metingen onttrekken.

Bodemdaling door delfstofwinning ontwikkelt zich soms anders dan verwacht. De resultaten van onafhankelijke analyses staan met enige regelmaat op gespannen voet met offici?le cijfers. Na jaren vruchteloos gesteggel over de cijfers is de gaswinning bij Franeker deze zomer stil gelegd en zijn lokale overheden eensgezind in hun verzet tegen nieuwe zoutwinning op het vaste land van Friesland. Om de omgang met bodemdaling in rustiger vaarwater te brengen stelde de Technische Commissie Bodembeweging (TCBB), een bemiddelingscommissie van EZ, een onderzoek in naar de meest betrouwbare manier om bodemdaling door delfstofwinning uit de metingen te berekenen.

De resultaten van het TCBB onderzoek zijn op www.tcbb.nl geplaatst. Tijd dus om de balans op te maken. De berekening van bodemdaling door delfstofwinning gaat in twee stappen. Eerst wordt uit metingen de totale daling berekend. Daarna wordt bekeken welk deel van de totaal gemeten daling door delfstofwin-ning is veroorzaakt. Voor de eerste stap adviseert de TCBB overgang naar de methodiek van de onafhankelijke analyses. Deze resulteerde bij Franeker in 44% meer totale bodemdaling dan de oude methodiek. In de tweede stap wordt de gemeten daling vergeleken met de theoretisch voorspelde. De hamvraag is wat er moet gebeuren bij grote verschillen. Bij Franeker was de bodemdaling door gaswinning, afgeleid uit metingen, 100% groter dan de theoretisch bepaalde. Hoewel de TCBB erkent dat de onzekerheden in de theoretische bepaling vele malen groter zijn dan die in de bepaling uit metingen, kiest zij niet onomwonden voor de metingen. Zij gunt het voordeel van de aanzienlijke twijfel aan de mijnbouwonderneming. Die bepaalt niet alleen welk deel van de totaal gemeten bodemdaling door haarzelf is veroorzaakt, maar ook de mate van `autonome' daling , die voor rekening van de ingezetenen komt. Bij Franeker werd zo 50% van de bodemdaling door gaswinning afgeschoven op de ingezetenen. Een plicht om lokale overheden en ingezetenen te informeren over naar oorzaak gespecificeerde bodemdaling ontbreekt. De TCBB stelt wel een beroepsmogelijkheid voor, maar onafhankelijke en tegelijkertijd deskundige arbitrage is door de verwevenheid van relevante specialistische kennis met het mijnbouwbelang praktisch uitgesloten.

Door een te vast vertrouwen in de juistheid van het theoretische model worden signalen in de metingen voor afwijkend gedrag te vaak en te lang miskend. Actie ter beperking van de schade zal daardoor ook in de toekomst te laat komen. De TCBB is er niet in geslaagd om zicht te geven op herstel van het vertrouwen in offici?le bodemdalingcijfers. Verdere ondergraving van het draagvlak voor nieuwe delfstofwinning door incidenten zoals die bij Franeker is daarmee alles behalve uitgesloten.





Ingezonden persbericht