Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

KERSJESPRIJS 2008 VOOR HOLLAND BAROQUE SOCIETY

Kersjesfonds keert 95.000 euro prijzengeld uit

Amsterdam, november 2008. - De Kersjesprijs 2008, een bedrag van E 50.000, is toegekend aan Holland Baroque Society . Daarboven keert het fonds E 45.000 aan beurzengeld uit (E15.000 méér dan in 2007). De violiste Rosanne Philippens krijgt de violisten-studiebeurs van E 15.000. De directiebeurs voor eenzelfde bedrag gaat naar Wouter Padberg. Bovendien stelt het fonds een extra beurs van E 15.000 beschikbaar aan het strijkkwartet EnAccord. De uitreiking van de Kersjesprijs en -beurzen vindt plaats op 26 november 2008 tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Amsterdamse Concertgebouw.

Holland Baroque Society bestaat uit een vierkoppige vaste kern van musici (Esther van der Eijk (altviool), Judith Steenbrink (viool), Tineke Steenbrink (klavecimbel en orgel) en Lidewij van der Voort (viool). Zij bepalen de artistieke lijn en organiseren de projecten, waarbij barokmuziek voor het ensemble centraal staat, maar er ook bruggen worden geslagen naar andere tradities en kunsten, zoals Balkanmuziek en literatuur. Holland Baroque Society treedt op zonder vaste muzikaal leider. Voor elk project wordt een barokspecialist uitgenodigd die over een vernieuwende visie beschikt, een bijzondere speelpraktijk beheerst (zoals versieringskunst of improvisatie), of de platgetreden paden op een andere manier verlaat. Met sommigen, zoals hoboïst Alfredo Bernardini, sopraan Maria Keohane en traversospeler Alexis Kossenko, is inmiddels een meerjarige samenwerking ontstaan.

De afgelopen jaren heeft het orkest samengewerkt met vooraanstaande musici als Matthew Halls, Stephen Stubbs, Milo? Valent, Stefano Montanari, Paolo Pandolfo, Veronika Skuplik en met de actrice Cox Habbema. Het ensemble ondernam projecten met het Nederlands Kamerkoor en Cappella Amsterdam, organiseert verspreid over Nederland zes eigen concertseries en is geregeld te horen treedt op oude-muziekfestivals in binnen- en buitenland. Via educatieprojecten en 'Kids Only-concerten' brengt HBS elk jaar duizenden kinderen en jongeren in aanraking met barokmuziek. Rosanne Philippens (1986) begon op haar vierde met vioollessen op de Amstelveense muziekschool. Ze studeerde bij vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek en werd toegelaten tot de Jong Talent klas aan het Haagse Koninklijk Conservatorium. Na haar vwo-examen zette ze haar vioolstudie voort bij Vera Beths. Al van jongs af aan speelde ze in verschillende kamermuziekensembles, waaronder de Fancy Fiddlers o.l.v. Coosje Wijzenbeek. Wouter Padberg (1978) studeerde piano bij Mila Baslawskaja aan het Rotterdams Conservatorium. Hij volgde masterclasses, o.a. bij Kelvin Grout en Margreet Honig en studeerde in 2006 studeerde af als koordirigent. Hij volgde de opleiding orkestdirectie aan het Rotterdams Conservatorium bij Jan Stulen en Hans Leenders en had les van Stefan Asbury en Oliver Knussen in het kader van de Ligeti Academy Het EnAccord Strijkkwartet (Ilka van der Plas - viool, Helena Druwé - viool, Rosalinde Kluck - altviool en Mette Seidel - cello) bestaat sinds 1998 het viertal studeerde o.a. aan de Nederlandse StrijkKwartet Academie bij Stefan Metz en volgde masterclasses bij leden van gerenommeerde kwartetten, zoals het Borodin Kwartet, Amadeus Kwartet, Juilliard Kwartet en Quartuor Mosaïques. Het Kersjesfonds werd in 1994 opgericht, als Kersjes van de Groenekan Fonds, door de populaire Nederlandse dirigent Anton Kersjes (1923-2004) en diens echtgenote. Het fonds is een van de grootste particuliere cultuurstimuleringsfondsen in Nederland. Het fonds wil met name jong talent stimuleren door het jaarlijks toekennen van beurzen en prijzen en subsidieert ook nog tal van andere culturele initiatieven.

Anton Kersjes, naamgever van het fonds, was een van Nederlands meest prominente dirigenten. In 1953 werd hij chef-dirigent van het Kunstmaand Orkest, later het Amsterdams Philharmonisch Orkest dat toonaangevend was in de Nederlandse orkestwereld Het orkest ging in de jaren '80 op in het Nederlands Philharmonisch Orkest (Nedpho). Kersjes dirigeerde over de gehele wereld, stond voor vele wereldberoemde orkesten en genoot nationale bekendheid door de vele Eurovisie uitzendingen van zijn concerten. De prestigieuze prijs van het Kersjesfonds werd eerder gewonnen door o.a. het Osiris Trio, het Storioni Trio, Calefax, The Gents, het Matangi kwartet, het Rubens Kwartet, het Amstel Saxophone Quartet het Zapp String Quartet, Ruysdael Kwartet en het Trio Suleika. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Voor meer inlichtingen aan redacties: Dorien Letschert, tel. 020-6700488, 06 53584778 d.letschert@planet.nl.

---- --