Timmermans brengt werkbezoek aan Zweden

Staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken) brengt op woensdag 26 november een werkbezoek aan Zweden. Het bezoek staat in het teken van de voorbereiding van het Zweeds EU-voorzitterschap dat op 1 juli 2009 begint. Op woensdagavond spreekt Timmermans in Stockholm met minister voor Europese Zaken, Cecilia Malmström over de prioriteiten van het aanstaande voorzitterschap zoals het Oostelijk Partnerschap en de Lissabon-strategie. Ook zal gesproken worden over onderwerpen van de aanstaande Europese Raad zoals het klimaat- en energiepakket en de financiële crisis.

Timmermans spreekt eerder op de dag met minister Andreas Carlgren (Milieu) over de Europese plannen voor de aanpak van klimaatverandering. Het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen staat hoog op de Europese agenda. In 2020 zal de EU 20% minder broeikasgassen moeten uitstoten. Eind 2009, tijdens het Zweeds EU-voorzitterschap, vindt in Kopenhagen de 14e internationale klimaatconferentie van de VN plaats. Tijdens deze klimaattop wil de EU het met andere landen eens worden over een opvolger van het Kyoto-protocol, dat eind 2012 afloopt.

Tijdens het bezoek aan Stockholm brengt Timmermans ook een bezoek aan Hammarby Sjöstad, een eco-vriendelijk stadsdeel waar alles milieuvriendelijk is ingericht.

Noot voor redacties (