Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - DEN HAAG, DINSDAG 25 NOVEMBER 2008

Zuid-Afrikaanse auteur schrijft over culturele diversiteit in de Haagse cultuursector

Toneelgroep De Appel geeft première reading van toneelstuk Mike van Graan in SYMPOSIUM10

Mike van Graan
Op woensdag 26 november gaat het toneelstuk Ramiz & Julio van de Zuid-Afrikaanse toneelschrijver en cultureel activist Mike van Graan in première. Toneelgroep De Appel brengt het stuk in een reading met artistiek leider Aus Greidanus in de hoofdrol. Greidanus speelt de artistiek leider van een theatergezelschap dat subsidie krijgt toegekend op voorwaarde dat het culturele diversiteit onderdeel maakt van zijn werk. In het stuk zien we hoe het gezelschap worstelt met deze opdracht.

Het toneelstuk wordt opgevoerd tijdens een symposium van de culturele sector in Den Haag: SYMPOSIUM10: Exploring the role of the arts in an international city, in het Paard van Troje.

Gastauteur Mike van Graan
Op uitnodiging van Kosmopolis Den Haag en Toneelgroep De Appel verbleef De Zuid-Afrikaanse theaterauteur Mike van Graan van april t/m juni 2008 in de residentie. Tijdens zijn verblijf had hij vele gesprekken over culturele diversiteit in de kunsten met directeuren en beleidsmakers in de Haagse cultuursector. De bevindingen verwerkte hij in het toneelstuk, en in een begeleidend essay. Het essay en het toneelstuk zijn uitgegeven door Kosmopolis Den Haag in een Nederlands/Engelstalige publicatie.

SYMPOSIUM10: Exploring the role of the arts in an international city SYMPOSIUM10 werkt aan de ambities van Den Haag als culturele hoofdstad Europa 2018. In de van oudsher sterk internationaal georiënteerde stad moet de komende tien jaar verder ingespeeld worden op de gevolgen van globalisering en geopolitieke verschuivingen. Tot aan 2018 zal er elk jaar een symposium worden georganiseerd waaruit conclusies moeten voortvloeien die Den Haag klaarstomen voor de nominatie. Het symposium wordt georganiseerd door Stichting Directies Haagse Podia en Gezelschappen in samenwerking met Kosmopolis Den Haag.

Het eerste symposium, SYMPOSIUM10, vindt 26 november plaats in poppodium Paard van Troje. Culturele instellingen en instellingen die op internationale basis opereren zullen geprikkeld worden om antwoorden te vinden op vragen als:
- Hoe kunnen culturele instellingen en gemeentebestuur de positie en de zichtbaarheid van Den Haag als internationale culturele stad versterken?
- Welke rol zou kunst moeten spelen in een steeds internationaler wordende stad als Den Haag?
- Wat kan kunst en cultuur Den Haag aan vitaliteit en inspiratie bieden?
- Welk kansen zien de stedelijke ontwikkelaars bij Den Haag als internationale cultuurstad?
- Kunnen stadsontwikkelaars en de cultuursector samen optrekken om van het wijk-gevoel een wij-gevoel te maken?

Programma van het symposium
Aan de hand van dinnertalks, workshops, keynotespeakers uit binnen, - en buitenland en confronterende en uitdagende debatten wordt er tijdens de symposiums getracht tot creatieve oplossingen te komen. SYMPOSIUM10 duurt van 10 uur in de ochtend tot 10 uur in de avond en wordt compleet verzorgd met drankjes, lunch en diner. Ook zijn er performances, o.a. van Erik Kaiel. De Belgische electronica-magier DJ Tok Tek zal voor een bijzondere muzikale omlijsting zorgen.Het startschot is gegeven, vanaf nu is het aftellen naar 2018: Den Haag, Culturele Hoofdstad van Europa!

Gasten en sprekers
SYMPOSIUM10 Met lezingen van o.a. Willem Schinkel, Eric Antonis, Leonard Kok, Venu Dhupa, Hajo Hoorn en het succesverhaal van Liverpool culturele hoofdstad 2008 door Kim Johnson.

SYMPOSIUM10: woensdag 26 november, 10-22 uur, Paard van Troje, Den Haag. Meer informatie over Symposium 10 bij Jacqueline Meijer, Paard van Troje, 070 7503434, 06 444 080 84, JacquelineMeijer@paard.nl Meer informatie over het toneelstuk van Mike van Graan: Fouzia Outmany, Kosmopolis Den Haag, 070 3923760, fouzia@kosmopolisdenhaag.nl