Gemeente Oost-Gelre


Gemeente Oost Gelre
26 november 2008


--Persbericht-

BOA'S ZETTEN ZICH IN VOOR LEEFBAARHEID EN VEILIGHEID

Met ingang van deze week heeft de gemeente Oost Gelre twee Buitengewoon OpsporingsAmbtenaren (BOA's) in dienst. Henk Nijman is dat al langer, maar sinds kort is daar Marcel van Ree aan toegevoegd. Beiden zullen veel op straat zijn om toezicht te houden, maar vooral ook om aanspreekbaar te zijn voor de inwoners.

Hun belangrijkste opdracht is de veiligheid en leefbaarheid in de dorpen en wijken beschermen en/of bevorderen. Daarvoor lopen en fietsen ze herkenbaar en aanspreekbaar rond. Henk en Marcel hierover: "We zijn veel op straat, mensen zullen ons dus regelmatig zien. We zijn ook goed herkenbaar in ons uniform. We willen graag dat ze ons aanspreken over wat hen bezig houdt op het gebied van veiligheid en leefbaarheid in hun wijk of straat. Wij praten daar met hen over. En als wij er zelf als BOA niets aan kunnen doen, kunnen we ze wel in contact brengen met mensen of instellingen die er wél iets aan kunnen doen".

Toezicht en handhaving
Een belangrijk onderdeel van die veiligheid en leefbaarheid is natuurlijk het toezicht en de handhaving. Daarbij werken ze ook nauw samen met andere toezichthouders en handhavers van de gemeente bijvoorbeeld op gebied van bouwen en milieu. Een BOA heeft bevoegdheden om te controleren op naleving van aangewezen regels en kan ook een bekeuring uitschrijven. Bijvoorbeeld voor foutparkeren, illegaal storten van afval of kappen van bomen. Marcel en Henk gaan dat niet uit de weg: "Wij zijn er niet op uit om bekeuringen uit te delen. Maar waar dat nodig is treden wij wel op. Dat heeft alles te maken met de afspraken die we samen maken over leefbaarheid en veiligheid in Oost Gelre". Minder bekend, maar zeker zo belangrijk is het toezicht bij de opbouw van evenementen, waar veiligheid altijd een belangrijke rol speelt. Ze controleren in samenwerking met de brandweer op naleving van de voorwaarden die in de vergunning voor een evenement zijn opgenomen.

Samenwerking met politie
Henk Nijman en Marcel van Ree werken nauw samen met de politie. In een tweewekelijks overleg wordt informatie uitgewisseld en worden afspraken gemaakt over toezicht en handhaving. "Net als de politie hebben wij ook een oog- en oorfunctie op straat. We zien en horen veel en koppelen dat waar nodig terug met de politie. Bijvoorbeeld als het om verdachte voertuigen of personen gaat. Maar we overleggen ook over acties die we kunnen houden, zoals tegen parkeeroverlast of zwerfvuil."

In veel gevallen zullen ze die acties ook in overleg met de politie aankondigen in de Elna en Groenlose Gids. "Waar een bepaalde situatie al enige tijd bestaat zullen we bijvoorbeeld eerst een tijdje waarschuwen. Ons doel is immers de situatie te verbeteren. Maar als de waarschuwing niet voldoende is, zal ook bekeurend worden opgetreden. Want de insteek blijft de leefbaarheid en veiligheid". Als u met Henk Nijman of Marcel van Ree in contact wilt komen kan dat via het algemene nummer 0544 - 393535 of via de mail: gemeente@oostgelre.nl.

Vragen over de inhoud van dit persbericht kunt u stellen aan de afdeling communicatie, Brandt Keegstra, telefoon 0544 - 393552.


-----------------------
BOA-insigne
Hand, schild en scepter

Het insigne symboliseert een hand, schild en scepter. Samen staan zij voor de taken en bevoegdheden die boa's hebben. Het schild staat voor de bescherming van mensen in de publieke ruimte en de scepter geeft aan dat een boa de bevoegdheid heeft om op te treden als dat nodig is.


-----------------------
VERTROUWELIJK

---- --