Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 26 november 2008

Kenmerk 233

Cultureel Icoon in Zuidas
Meer invloed gemeente Amsterdam en Rijk op cultuurbeleid Zuidas

In de Amsterdamse Zuidas moet een cultureel icoon van internationale allure komen. Dat is één van de adviezen van de Commissie Cultuur Zuidas aan het gemeentebestuur van Amsterdam. Deze `Expo' zou een beeldbepalend gebouw met een grote expositieruimte moeten worden waarin het Stedelijk Museum, het Van Gogh museum, het Tropenmuseum en het Rijksmuseum tentoonstellingen organiseren die van internationaal belang zijn. De commissie Cultuur Zuidas werd geleid door Martijn Sanders, voormalig directeur van het Concertgebouw. De directeur van het Stedelijk museum, Wim Pijbes, en Joost Kuiper, lid van de Raad van Bestuur van ABN AMRO waren de andere leden.

De commissie Cultuur Zuidas adviseert de gemeente om samen met het rijk een grotere rol te gaan spelen in het cultuurbeleid in Zuidas. Dat kan onder meer door het instellen van een cultuur bouwmeester die verantwoordelijk wordt gemaakt voor het uitvoeren van het cultuurbeleid. Op lange termijn gaat het dan bijvoorbeeld over de komst van een `grote trekker'; op kortere termijn is er behoefte aan een cultureel programma om `de loop' in het gebied te krijgen. Het oprichten van een mobiel atelierdorp zou hiervoor kunnen zorgen. Kunstenaars kunnen dan gebruik maken van ateliers die op verschillende plekken in Zuidas geplaatst kunnen worden.

Martijn Sanders, voorzitter van de commissie: "Zuidas is een wereldplek om iets te willen. Cultuur is daarbij onontbeerlijk. Voorwaarde hierbij is wel dat rijk en gemeente meer regie naar zich toe trekken. Voor het vestigen van een kunsthal van internationale allure op de Zuidas dient het draagvlak binnen onder meer de kunstsector nader worden onderzocht."

Wethouder Gehrels (kunst en cultuur) is blij met het advies: `Je ziet dat er in Zuidas veel initiatieven zijn op het gebied van kunst en cultuur. Dat is een goede zaak, maar het rapport pleit ook voor meer regie op die initiatieven. Ik ben het daarmee eens omdat het van belang is dat al die plannen elkaar versterken. Het idee van een beeldbepalend gebouw, een iconic building spreekt mij erg aan.

Wethouder van Poelgeest (ruimtelijke ordening): "Het is belangrijk om al in dit stadium te kijken naar de levendigheid en leefbaarheid van Zuidas. Er werken veel mensen en de eerste woningen worden al opgeleverd. Een gevarieerd cultuuraanbod, van beginnende kunstenaars tot en met internationale top, maakt het gebied nog aantrekkelijker."

De Commissie Cultuur Zuidas heeft op 28 maart 2008 de opdracht gekregen om invulling te geven aan de wens van de gemeente om van Zuidas een culturele locatie te maken van internationale allure. Zuidas is een toplocatie in ontwikkeling. Tussen de RAI en het Olympisch stadion moet de snelweg en de treinen onder de grond worden gebracht. Daarmee ontstaat een nieuw gebied waar wonen en werken hand in hand gaan. Het gebied is uitstekend bereikbaar vanaf zowel het centrum van Amsterdam als vanaf schiphol en leent zich daardoor bij uitstek voor internationale topfuncties.

.