Gemeente Rotterdam

Nr. 206
26 november 2008

Colleges Rotterdam en Rozenburg eens over voorwaarden samenvoeging

De colleges van burgemeester en wethouders van Rotterdam en Rozenburg hebben op dinsdag 25 november overeenstemming bereikt over de voorwaarden voor samenvoeging van Rozenburg bij Rotterdam. De raden moeten nu besluiten of zij instemmen met de samenvoeging onder deze voorwaarden. De Rotterdamse gemeenteraad zal daarover op donderdag 4 december een besluit nemen, de gemeenteraad van Rozenburg doet dit een week later.

Er zijn een aantal afspraken gemaakt over de samenvoeging. Rozenburg wordt een zelfstandige deelgemeente binnen Rotterdam. De toekomstvisie voor Rozenburg wordt onderdeel van de Stadsvisie 2020 van het gemeentebestuur van Rotterdam. Dit wordt samen met deelgemeentebestuur gerealiseerd. Voor de medewerkers van de gemeente Rozenburg komen er goede regelingen voor de overgang naar de gemeente Rotterdam, dit komt voort in aanvulling op de wettelijke bepalingen. De inwoners van Rozenburg profiteren vanaf de datum van samenvoeging van alle voordelen die voor Rotterdammers gelden. Daarnaast worden de gemeentelijke lasten in Rozenburg niet direct verhoogd. Voor de inwoners van Rozenburg zal een overbruggingsperiode van vier jaar gelden vanaf 2011.

Voordat de procedure van samenvoeging in gang wordt gezet, moet aan drie voorwaarden worden voldaan. Zo worden de verkiezingen van de gemeenteraad en leden van de deelraad van Rozenburg georganiseerd op 3 maart 2010. De uitkering die beide gemeenten nu samen uit het Gemeentefonds ontvangen blijft gelijk. Daarnaast blijft de belegde afkoopsom van 25 miljoen euro, die Rozenburg als compensatie van het Rijk ontving, beschikbaar voor de toekomstige deelgemeente.

Over de datum voor de samenvoeging wordt nog overleg gepleegd met het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Naar verwachting ligt deze datum tussen 3 maart en 1 juli 2010.

Procedure
Na het besluit van de gemeenteraden ligt het voorstel acht weken ter inzage en kunnen betrokkenen hun visie over de samenvoeging kenbaar maken aan de gemeentebesturen. In februari nemen de gemeenteraden dan een vervolgbesluit, dit is het zogenaamde 'Herindelingsadvies'. Voor de samenvoeging gelden de bepalingen van de wet Algemene regels bij herindeling (Arhi). De Tweede en Eerste Kamer besluit tenslotte definitief over de samenvoeging. Het definitieve besluit zal eind 2009 genomen worden. Beide gemeenten zijn intussen begonnen met de voorbereidingen om de samenvoeging zo goed mogelijk te laten verlopen.

noot voor de redactie/