Provincie Antwerpen



1 december 2008

Online databank voor de inventarisatie van roerend religieus erfgoed

De dienst erfgoed van de provincie Antwerpen heeft in samenwerking met het Centrum voor Religieuze kunst en Cultuur en de provincie Oost-Vlaanderen een online databank op punt gezet voor de inventarisatie van roerend religieus erfgoed. Op zaterdag 13 december kunnen geïnteresseerden, van 9.30 uur tot 13 uur, kennis maken met het systeem. Deze infodag over het hoe en het waarom ervan gaat door in de voormalige kerk Sint-Jozef Arbeider, Sint-Jozefstraat, 2350 Vosselaar. Deelname is gratis.

De nieuwe databank
Voor het eerst zal al het religieus erfgoed in de provincie Antwerpen op een uniforme manier gecentraliseerd worden in één digitale databank. Naast het feit dat ze door de provincie gratis wordt aangeboden, biedt de databank tal van voordelen voor de kerkbesturen. Zo kunnen verscheidene personen gelijktijdig van thuis uit of zelfs ter plaatse het kunstbezit van hun kerk invoeren, beheren en aanvullen via het online-inventarissysteem. De nieuwe databank is speciaal voor dit doeleinde ontworpen en maakt gebruik van gestandaardiseerde trefwoordenlijsten, gedetailleerde en specifieke invulvelden waaraan een gebruikershandleiding gekoppeld is. Veel aandacht wordt besteed aan de beveiliging van de ingevoerde gegevens via een uitgekiend systeem van wachtwoorden. Daarnaast kunnen de kerkbesturen desgewenst een beroep doen op de begeleiding door de provinciale erfgoedconsulenten.

Programma van de kennismakingsdag

* 9.30 uur: Ontvangst met koffie/thee

* 10.00 uur: Verwelkoming - Ludo Helsen, gedeputeerde voor cultuur van de provincie Antwerpen

* 10.15 uur: Inventarisatie van religieus erfgoed (voorgeschiedenis, nut, bedoeling, wettelijk kader) - Marc Mees (Dienst Erfgoed)
* 10.40 uur: Een databank voor religieus erfgoed: een omvattend initiatief - Jan Klinckaert (Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur)
* 11.00 uur: Voorstelling van de nieuwe online databank (met voorbeeld) - Jan Geudens (Dienst Erfgoed)

* 11.30 uur: Pauze

* 11.45 uur: Samenwerking met kerkfabrieken (begeleiding, vorming, opleiding) - Jan Geudens (Dienst Erfgoed)

* 12.15 uur: De praktijk bij kerkfabrieken: na 1 jaar ervaring bij MKA - dr. Claire Baisier (Erfgoedcel Antwerpen/Monumentale Kerken Antwerpen)

* 12.30 uur: Vragen

* 12.45 uur: Conclusie, vooruitzichten - Ann Bries (Dienst Erfgoed)
* 13.00 uur: Receptie

Inschrijving
Inschrijven kan door te mailen naar jan.geudens@admin.provant.be of te bellen naar 03-240 64 14 (Jan Geudens), 03-240 64 21 (Marc Mees) of 03-240 55 33 (Ann Bries)

Praktische info
wanneer:
13 december van 9.30 tot 13 uur

waar:
Voormalige kerk Sint-Jozef Arbeider, Sint-Jozefstraat, 2350 Vosselaar

Verantwoordelijke gedeputeerde:
Ludo Helsen (CD&V)

Perscontact:
Marc Mees
Departement Cultuur, dienst Erfgoed
marc.mees@admin.provant.be
tel.+32 (0)3 240 64 21