Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 26 november 2008

Baggeren in Wildrijk leidt tot schoon water in stinsenbos

De beek die door het Wildrijk in St. Maartenszee loopt wordt gebaggerd. Er wordt een oude prutlaag van de slootbodem geschraapt. Ook wordt er veel gesnoeid en er worden duikers gelegd. Wie nu het Wildrijk bezoekt zal schrikken van de zwarte aarde en de takken die overal liggen. Als in het voorjaar het groen uitloopt is het leed geleden en kan iedereen weer genieten van een mooi bos met talloze wilde hyacinten.

Het Wildrijk is bekend vanwege de uitbundige bloei van wilde hyacinten en andere stinsenplanten. Waterhuishoudkundig is er echter nog veel te verbeteren. Door een duinrellensysteem wordt nu schoon kwelwater uit de duinen naar het Wildijk gevoerd. Bij het Wildrijk wordt het schone water door middel van een tonmolen in een slotensysteem het bos in gepompt. Nu is dat kraakhelder water, vroeger was dat echter anders. Dat vieze water uit het verleden heeft gezorgd voor een dikke sliblaag op de bodem van de slootjes. Deze sliblaag wordt nu weggehaald en alle sloten worden aangesloten op het schoonwater systeem. Het is niet erg als de slootjes in een droge zomer droog vallen. Juist door dat droogvallen zal blad dat in het water is gevallen, op een natuurlijke manier verdwijnen.

Er stroomt straks schoon water door het Wildrijk en dat zal ervoor zorgen dat de stinsenplanten uitbundig bloeien. De werkzaamheden zijn rond december klaar. Het project is gefinancierd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.