Persbericht

26 november, 2008

75% Belgische MKB-bedrijven verwacht stabiliteit werkgelegenheid voor vierde kwartaal 2008 en eerste kwartaal 2009 ~ SD Worx presenteert MKB baanindex ~


* Geen rampscenario's of golf van ontslagen in het vooruitzicht
* 17 % MKB-bedrijven verwacht stijging werkgelegenheid
* Loonkosten zwaardere belemmering voor werving personeel dan economische situatie

De structurele werkgelegenheid in de Belgische MKB-bedrijven is tussen juli en september 2008 gestegen met 0,5%. Dat blijkt uit de MKB baanindex van payroll en HR-dienstverlener SD Worx. Bovendien blijkt het MKB niet echt somber gestemd over de werkgelegenheidsvooruitzichten voor de komende zes maanden. Vooruitkijkend tot en met maart 2009 verwacht meer dan 75% van de MKB-bedrijven stabiliteit. Ongeveer 17% ziet zijn werkgelegenheid zelfs nog stijgen. Toch blijkt ook een even grote groep MKB-bedrijven (17%) eventueel geplande werving uit te stellen vanwege de economische situatie.

Wat men bij alle slechte economische voorspellingen en de moeilijkheden bij grote bedrijven soms uit het oog verliest, is dat het MKB in België voor 98,8% bestaat uit privé-ondernemingen en daarom goed zijn voor meer dan de helft van de werkgelegenheid (53%). MKB-bedrijven zijn meer dan ooit de motor van de Belgische economie.

Werkgelegenheidsgroei van 2% in 2008 nu al hoger dan in 2006 Tussen juli en september 2008 nam de structurele werkgelegenheid in Belgische MKB-bedrijven toe met 0,55%. Dat cijfer ligt een stuk hoger dan het zwakke cijfer voor het tweede kwartaal (0,26%) De stijging is voornamelijk te danken aan een toename met 0,9% in september, de maand na de vakantieperiode waarin de werkgelegenheid doorgaans aantrekt.

De totale werkgelegenheidsgroei voor 2008 bedroeg eind september 2%. Hiermee ligt de groei voor 2008 nu al 0,3% hoger dan de totale stijging voor 2006 (1,7%). Dat blijkt uit de MKB baanindex van SD Worx, de kwartaalbarometer voor structurele werkgelegenheid in Belgische MKB-bedrijven. Deze is gebaseerd op een steekproef van 16.496 ondernemingen, die samen in totaal 157.670 personen in dienst hebben.

De MKB baanindex staat daarmee op 108,6. Dat betekent dat er sinds januari 2005 op 100 voltijd MKB-werknemers, 8,6 nieuwe arbeidsplaatsen zijn gecreëerd.

Prognose 2009: gros van het MKB verwacht komende halfjaar geen ontslagen Om te weten hoe het MKB reageert op de recessie organiseerde SD Worx in november een telefonische enquête bij 385 MKB-bedrijven, een steekproef representatief voor het Belgische MKB-landschap. Bedrijfsleiders werd gevraagd naar de evolutie van de werkgelegenheid in hun bedrijven voor het vierde kwartaal van 2008 en het eerste kwartaal van 2009.

Belangrijkste vaststelling is dat driekwart van de MKB-bedrijven de werkgelegenheid tot eind maart 2009 gelijk ziet blijven (76% in het vierde kwartaal van 2008 en 77% in het eerste kwartaal van 2009). Een stijging van de werkgelegenheid wordt zelfs verwacht door 15% van de ondervraagden voor het vierde kwartaal 2008 en door 17% voor het eerste kwartaal 2009.

Als belangrijkste reden voor het gelijk blijven van de werkgelegenheid antwoordde 77% dat ze geen groeiplannen hebben. Veel MKB-bedrijven zijn immers geen groeibedrijven en willen ook niet groeien. De andere 23% bleken wel groeiplannen te hebben, maar voeren een wervingsstop in in verband met de recessie. Die cijfers zijn nagenoeg gelijk voor het eerste kwartaal van 2009: 76% heeft geen groeiplannen en 24% voert een wervingsstop in.

Van de MKB-bedrijven die de komende twee kwartalen een toename van hun werkgelegenheid verwachten, geeft meer dan driekwart een groei van hun activiteiten aan als reden (79% in Q4 2008 en 75% in Q1 2009). Tweede belangrijke reden was het wegwerken van een structureel werknemerstekort (6% in Q4 2008 en 10% in Q1 2009).

Van de MKB-bedrijven die een daling verwachten (9% in Q4 2008 en 6% in Q1 2009) geeft iets meer dan 40% inkrimping van de activiteiten aan als reden.

Loonkosten en koopkracht
In de enquête werd ook gevraagd naar de impact van een aantal factoren op de beslissing om al dan niet personeel te werven. Het zwaarst was de impact van de loonkosten. Die gaf de doorslag voor bijna de helft van de bedrijfsleiders (49%). Loonkosten blijken dus nog altijd een grotere belemmering te zijn voor werving dan de economische situatie. Een derde van de MKB-bedrijfsleiders (34%) voelt wel de impact van de dalende koopkracht op de omzet, zodat deze factor ook weegt in de beslissing om geen nieuw personeel te werven. Slechts 10% zegt dat 'hoge transport- en/of energiekosten' zijn keuze hebben beïnvloed.

Figuur: Hebben de volgende facetten impact op uw beslissing (of strategie) om al dan niet personeel te werven of te ontslaan in dit of volgend kwartaal?

MKB-bedrijven nemen het komende halfjaar duidelijk een afwachtende houding aan. Het is dan ook uitkijken of de Duitse voorspelling dat de eerste impact van de crisis op de werkgelegenheid pas zichtbaar wordt tegen de zomer van 2009 ook voor België geldt. Dat lijkt alvast aan te sluiten bij het standpunt dat Belgische economen recent innamen en waarbij een stijging van de werkloosheid pas de komende maanden in het vooruitzicht wordt gesteld, omdat de arbeidsmarkt met enige vertraging op de conjunctuur reageert.

VOOR DE REDACTIE

Over de SD Worx MKB baanindex
De MKB baanindex van SD Worx geeft sinds 2005 de evolutie aan van de structurele werkgelegenheid in MKB-bedrijven. Structurele werkgelegenheid houdt in dat tijdelijke werkgelegenheid, zoals interim- en studentenbanen, niet in het onderzoek zijn opgenomen.

SD Worx biedt onder het 'Proxy' label specifieke dienstverlening aan MKB'ers aan, ook over het maken van afspraken rond de extralegale voordelen. De Divisie MKB van SD Worx telt 340 medewerkers. Samen staan ze in voor meer dan 27.000 MKB-werkgevers die in totaal meer dan 200.000 werknemers in dienst hebben. De dienstverlening is, via meer dan 25 kantoren, sterk regionaal uitgebouwd. Elk regionaal MKB-team biedt een totaaldienstverlening rond loonberekening, sociale wetgeving en personeelsbeleid, met praktisch advies van een vertrouwenspersoon die de MKB-problematiek door en door kent.

Voor een overzicht van de proxy-kantoren zie: www.sdworx.be/MKB

Voor meer informatie kunt u terecht bij:
Johan Van Duyse, SD Worx, tel. 03/220 22 06 of 0476/55 28 94, johan.vanduyse@sd.be