EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

PERSBERICHT

26 november 2008

EVO EN TLN: 'SNEL DOORPAKKEN NA MIJLPAAL BEREIKBAARHEID EINDHOVEN'

EVO en TLN zijn zeer tevreden met de toezegging van minister Eurlings dat de 'ruit' om Eindhoven er komt. Het is uniek in Nederland dat vier ministeries samen met een regio (waarin 21 gemeentes betrokken zijn) en het voltallige bedrijfsleven achter een plan staan. De bereikbaarheid van de Regio Zuidoost Brabant staat al jaren onder druk. Met de voltooiing van de ruit zal de economische schade voor het bedrijfsleven als gevolg van opstoppingen aanzienlijk worden teruggedrongen, aldus de organisaties. EVO en TLN delen de mening van de provincie dat er een mijlpaal bereikt is, maar stellen dat de vaart wel in het proces moet blijven.

Met de opwaardering van de Randweg Eindhoven die momenteel gaande is en die medio 2010 gereed zal zijn, is het zuidwestelijke gedeelte van de ruit gereed. Echter het gevaar van slechts één route om Eindhoven heen is dat bij een ongeval het verkeer in de hele regio vast komt te staan. Vanwege het hoge aandeel vrachtverkeer op de wegen rond Eindhoven is de economische schade die dan optreedt direct groot. Het compleet maken van de ruit rond Eindhoven biedt daarom straks soelaas bij calamiteiten.

Voor de realisatie van de noordoostelijke verbinding is opwaardering van de N279 tussen Veghel en Asten nodig (oostelijke deel van de ruit) en een nieuwe weg tussen Eindhoven (vanaf knooppunt A50/A58) en de N279 ter hoogte van de gemeente Laarbeek (noordelijke deel ruit). Als budget ligt het geld dat in het verleden is gereserveerd voor een andere variant van een rondweg rond Eindhoven (de zogenaamde BOSE variant) klaar om gebruikt te worden voor de grote ruit.

Ook heeft de minister de projecten in de MIRT Verkenning Zuid-Oost vleugel Brabantstad, waaronder ook de ruit rond Eindhoven als een van de belangrijkste projecten valt, benoemd als een van de vijf speerpunt regio's. Voor deze regio's is vanuit de mobiliteitsaanpak door Minister Eurlings 1,34 miljard beschikbaar gesteld om in een later stadium exact toe te delen aan de verschillende speerpuntprojecten.