Provincie Zuid-Holland

provincie zuid holland
Vergadering Gedeputeerde Staten 25 november 2008


---

VERGADERING GEDEPUTEERDE STATEN 25 NOVEMBER 2008

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 25 november 2008. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De al gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Graafstroom mag woningbouw beperkt uitbreiden
De gemeente Graafstroom mag bij wijze van uitzondering aan de noordzijde van de kern van Wijngaarden een beperkt aantal woningen bouwen. Voor de realisatie van 18 woningen moet de huidige grens tussen het buitengebied en het dorpsgebied worden aangepast. In de regio is er overeenstemming over de bouwopgave. Afwijking van de bebouwingsgrens is mogelijk omdat het gaat om een kleinschalige ontwikkeling. Gedeputeerde Staten stemmen in met de verruiming van de grens omdat het gaat om een beperkte toevoeging van 4900 m2 aan het dorpsgebied. Door de bebouwingsgrens door te trekken ontstaat aan de noordkant vanWijngaarden een logischeafronding van het bebouwde gebied. Hierdoor verdwijnt de rommelige rand van de bebouwing en ontstaat er een mooie overgang naar het landelijke gebied met een combinatie van woningbouw, water en groen.

Dit besluit heeft geen precedentwerking.

Bouw ligboxstal in Rijnwoude afgewezen
In de directe omgeving van het rijksmonument, de molen de Rooie Wip, in de gemeente Rijnwoude wil een particulier een stal voor 300 melkkoeien bouwen. Gedeputeerde Staten staan dit echter niet toe. Binnen een straal van 400 meter van de molen mag slechts in beperkte mate worden gebouwd. Het ontwerp van de stal gaat uit van een lengte van 100 meter en een hoogte van 10,60 meter. De toelaatbare hoogte is hier maximaal 4,78 meter. Naast aantasting van de kwaliteit van de omgeving van de molen, is het gebied in het streekplan aangeduid als A-plus gebied. Dit betekent dat nieuwbouw moet passen binnen landschappelijke en cultuurhistorische waarden van het gebied. De geplande ligboxstal doet volgens Gedeputeerde Staten te veel afbreuk aan het cultuurhistorische landschap.

Een ton subsidie voor fietsknooppunten Voorne-Putten Gedeputeerde Staten hebben een subsidie van 101.768,63 euro verleend aan het project Fietsknooppuntensysteen Voorne-Putten-Rozenburg. Het geld is afkomstig uit het Plattelandsontwikkelingsprogramma 2007-2013 van de Europese Unie.

Het fietsknopenpunt draagt bij aan verbetering van de recreatieve infrastructuur voor fietsers. De regio wordt beter toegankelijk en de ontbrekende schakel tussen bestaande fietsroutes van o.a. Goeree-Overflakkee, de Hoeksche Waard en Midden-Delfland wordt met dit knooppunt aangelegd.

Subsidies

Het College van Gedeputeerde Staten heeft de volgende subsidies verleend:

Aan de Gemeente Hardinxveld-Giessendam ¤ 298.000,- voor Brede Doel Uitkering, project D09044, "Duurzaam Veilig inrichten van de Zuidoosthoek van Boven-Hardinxveld.

Aan Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Haaglanden ¤ 20.322,23 vooor het project "Knelpunten in de clusters".

Aan Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Rijnmond ¤ 26.750,- voor het project 'Discrepantieanalyse V/A clusters van bedrijvigheid Rijnmond.

Aan Stichting Wandelplatform LAW te Amersfoort ¤ 118.661 voor de reeconstructie van het netwerkbeheer promotie en kenniscoördinatie.

Aan de Stichting Fietsplatform te Amersfoort ¤ 232,268 voor de recoonstructie van netwerkbeheer en het oplossen van knelpunten op fietsroute LF2, de Stedenroute.

Aan Erfgoedhuis Zuid-Holland is in het kader van het themajaar 2008 ¤ 16.541 voor de ontwikkeling van een educatieve film over cultureel erfgoed.

Aan Stichting Kennisalliantie te Delft ¤ 32.560,52 voor het projectt Zuid-Holland onderneemt het.

Aan de Stichting Kavelruil Zuid-Holland ¤ 6.602 voor het project &llsquo;Afronding kavelruil Rooie Dijk'.

Aan Natuurmonumenten ¤ 3.299.619,66 voor de aankoop van 96, respecttievelijk 23 en 86 ha weiland in natuurgebied Kadelanden in Bodegraven-Noord en ¤ 263.280,00 voor de aanleg van een ontsluiting.

Aan de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk, in het kader van het Deltaplan Molens, ¤ 892.904,85 voor het wegwerken van restauratieachterstand.

Aan de Stichting Kennisalliantie ZH is een subsidie verleend van maximaal ¤ 400.000- voor het project Kennisbruggen.
---