Socialistische Partij

SP Noord-Holland op de bres voor wachtende busreizigers


26-11-2008 * Terwijl de collegepartijen VVD, PvdA, CDA en GroenLinks nog steeds enthousiast zijn (of doen) over de manier waarop het openbaar vervoer in Noord-Holland Noord is aanbesteed, neemt de SP het op voor de busreizigers die na 14 december in weer en wind op de bus moeten wachten in Alkmaar en Den Helder.

Onlangs werd bekend dat de concessiehouder (de vervoerder die vanaf 14 december het busvervoer gaat verzorgen) de wachtruimten in Alkmaar en Den Helder wil sluiten, omdat zij hiertoe gedwongen is door de manier waarop de provincie de aanbesteding heeft georganiseerd. Het college daarentegen blijft enthousiast over deze aanbesteding, ondanks de buslijnen die opgeheven worden, vooral in de dunbevolkte delen van dit gebied.

De sluiting van de wachtruimten is het zoveelste nadeel dat nu opduikt. Bert Putters: "Dit getuigt niet van een optimale service aan de busreizigers. Daarom heb ik het college onder meer gevraagd de dreigende sluiting van deze twee wachtruimten te voorkomen. En in de toekomst moet de provincie voorkomen dat wachtruimten en kaartverkoopkantoren gesloten worden."

De schriftelijke vragen luiden als volgt.


1.a. Sinds wanneer is het college op de hoogte van deze problematiek?


1.b. Wanneer heeft u Provinciale Staten hierover geïnformeerd?


2. Wat is uw oordeel over de redenen die de concessiehouder voor de sluiting van de wachtruimten aanvoert?


3. Vindt het college dat het sluiten van deze wachtruimten, vooral bij donker en guur weer, bijdraagt aan een optimale service aan de reizigers in de nieuwe concessieperiode?


4. In het krantenartikel staat dat het sluiten van de wachtruimten (indirect) het gevolg is van het verkrijgen van de concessie. Kunt u dit bevestigen?


5. Heeft u bij de aanbesteding van deze concessie (bijvoorbeeld in het programma van eisen) voorwaarden opgenomen over (het open houden van) wachtruimten en kaartverkoopkantoren? Zo nee, waarom niet?


6. Bent u bereid om bij toekomstige aanbestedingen voorwaarden over het open houden van wachtruimten en kaartverkoopkantoren te stellen? Zo nee, waarom niet?


7. Wilt u samen met de concessiehouder bekijken of het mogelijk is om de met sluiting bedreigde wachtruimten toch open te houden na 14 december 2008?


8. Wat is de stand van zaken met betrekking tot de (gesloten) wachtruimte/kaartverkoopkantoor in Den Oever?