Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Ziekenhuis Rijnstate wint Nationale Patiëntveiligheid Award 2008

Arnhem, 26 november 2008 - Ziekenhuis Rijnstate van Alysis Zorggroep is de winnaar van de Nationale Patiëntveiligheid Award 2008. Sinds de oprichting van een Spoed Interventie Team in 1997, heeft het ziekenhuis een daling van 25% van het aantal reanimaties gerealiseerd en is daarmee een duidelijk succesvol project. "Het is een erkenning voor het werk dat onze medische en verplegende staf heeft verricht om de patiëntveiligheid te optimaliseren", aldus Frank Bosch, intensivist van Ziekenhuis Rijnstate.

Ziekenhuis Rijnstate mocht de Award in ontvangst nemen omdat het project voldoet aan alle gestelde criteria. Het is origineel, is over te nemen door andere ziekenhuizen, het heeft concrete resultaten en is volledig geborgd in de dagelijkse praktijk. Het weerspiegelt daarnaast de kern van het veiligheidsmanagement in de ziekenhuizen. Door met het Spoed Interventie Team aan de slag te gaan, wordt het kwaliteitsniveau niet alleen op de afdeling maar in het hele ziekenhuis verbeterd omdat verpleegkundigen en artsen worden getraind in het signaleren van vitaal bedreigde patiënten. "We zijn er ontzettend trots op dat ons project is bekroond met de Nationale Patiëntveiligheid Award", aldus Bosch. "Deze prijs is bovendien een geweldige motivatie voor alle artsen en verpleegkundigen die dag in, dag uit nauw bij patiënten betrokken zijn." Het winnende ziekenhuis ontvangt naast de Award en uitnodiging om het veiligheidsprogramma van de Koninklijke Marine te bezoeken.

Selectie
Naast Ziekenhuis Rijnstate werden ook het Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag en het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam genomineerd. Uit de talrijke inzendingen werden zij geselecteerd door de jury bestaande uit Claudia Zuiderwijk, voorzitter van de Raad van Bestuur van Tergooi Ziekenhuizen en lid van het Zorginnovatieplatform, Pieter Vierhout, lid van de Raad van Bestuur van het Albert Schweitzer Ziekenhuis en oud-voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten en Diana Monissen, directeur-generaal Curatieve Zorg Ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Genomineerde projecten
Het Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag werd genomineerd voor een project gericht op de verbetering van de zorg aan kwetsbare ouderen. Het ziekenhuis slaagde er in het aantal complicaties gerelateerd aan medicatie en voeding zichtbaar te verminderen en boekte resultaten met tijdige signalering en adequate behandeling. Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam werd genomineerd voor het project SURPASS: een multidisciplinaire checklist waarmee de patiëntveiligheid - in het operatieve proces - wordt vergroot.

Veiligheidsprogramma
De Nationale Patiëntveiligheid Award is een initiatief van het Veiligheidsprogramma 'Voorkom schade, werk veilig'. Met de Award wil het Veiligheidsprogramma ziekenhuizen motiveren te streven naar een reductie van vermijdbare onbedoelde schade. Het Veiligheidsprogramma is vanwege de grote deelname van perifere en universitaire ziekenhuizen uniek in haar soort. De vakinhoudelijke kennis wordt tijdens conferenties en via het instrumentenaanbod door en voor ziekenhuizen aangeboden. De combinatie van een in de NTA 8009 geborgd veiligheidsmanagementsysteem én tien grotendeels evidence based medisch inhoudelijke thema's, maakt het programma wereldwijd vooruitstrevend.